Hoe een verkoudheid en een allergie van elkaar onderscheiden

Je hebt een lopende of verstopte neus en moet veel hoesten. De klachten  lijken op die van een verkoudheid, maar het zou ook je allergie kunnen zijn die opspeelt. Hoe kun je beide nu uit elkaar houden?

Verkoudheden

Een verkoudheid kan door honderden verschillende virussen veroorzaakt worden. Als een van deze virussen je lichaam kan binnendringen, zal je immuunsysteem reageren. Een paar van de effecten hiervan zijn de klassieke symptomen van een verkoudheid, zoals verstopping van de neus en hoesten. De virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken zijn besmettelijk. Je kunt besmet geraken wanneer een geïnfecteerde persoon niest, hoest of je aanraakt, bijvoorbeeld door je handen te schudden. Na maximum een paar weken wint je immuunsysteem het van het virus en verdwijnen je klachten.

Duur: 3-14 dagen
Periode: meestal in de winter, maar kan het hele jaar voorkomen
Symptomen: de symptomen beginnen een paar dagen na blootstelling aan het virus

Allergieën

Allergieën worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Bij een allergie ziet je lichaam onschuldige stoffen, zoals pollen of schimmels voor een microbe en  gaat het aanvallen. Je lichaam laat dan chemicaliën vrij, zoals histamine, precies zoals wanneer het een verkoudheid moet bestrijden. Dit kan leiden tot verstopping van de neus, een lopende neus, hoesten of niezen.

Duur: paar dagen tot maanden
Periode: het hele jaar door mogelijk, hoewel sommige allergieën seizoensgebonden zijn (bijvoorbeeld hooikoorts)
Symptomen: de symptomen kunnen meteen na blootstelling aan het allergeen beginnen.

Dit bericht is gepost op 6 October 2009 om 9:05 am uur en is geplaatst in Allergieën, griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.