Heb je griep of buikgriep?

In de winter doen griep en buikgriep vaak de ronde. Buikgriep is de populaire naam voor een ziekte die eigenlijk gastro-enteritis heet.

De symptomen van griep en buikgriep worden vaak met elkaar verward. Hier lees je wat precies de verschillen zijn tussen de twee ziektes.

Oorzaak

Gastro-enteritis kan veroorzaakt worden door virussen, bacteriën of parasieten. De virussen worden vaak overgedragen via de handen. Bacteriën en parasieten komen voor in besmet voedsel of drank.

De griep of influenza, zoals de wetenschappelijke naam luidt, is het gevolg van een virale infectie. Maar waar er honderden bacteriën zijn die verkoudheid kunnen veroorzaken, verwekken enkel de virussen influenza A, B en C de griep. Ernstige gevallen van de griep kunnen leiden tot complicaties als longontsteking.

Symptomen

Symptomen van buikgriep bestaan uit buikkrampen, maagpijn, misselijkheid, braken en diarree. Dat kan gepaard gaan met koorts, hoofdpijn en gezwollen lymfeklieren. Bij zware gevallen van buikgriep kan het vochtverlies leiden tot uitdroging. Dat heeft onmiddellijke behandeling nodig.

Symptomen van de gewone griep bestaan uit hoesten, verstopping van de luchtwegen, pijn, koorts en vermoeidheid. Patiënten met de griep moeten soms ook overgeven of hebben diarree, maar deze symptomen zijn eerder zeldzaam.

Dit bericht is gepost op 21 september 2009 om 4:14 pm uur en is geplaatst in maag en darmen, griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Hoe veranderen moedervlekken in melanomen?
Hoe een verkoudheid en een allergie van elkaar onderscheiden