Meer weten over cocaïne?

Cocaïne is een harddrug, een wit kristalachtig poeder dat gesnoven kan worden. Cocaïne wordt via een chemisch proces uit de bladeren van de cocastruik gewonnen.

Gebruik

Cocaïne wordt doorgaans in een lijntje gelegd en opgesnoven, ofwel rechtstreeks, ofwel via een kokertje. Cocaïne kan ook gerookt worden, wat zorgt voor een kort maar hevig effect. In die vorm noemt men het crack. Een derde en de meest gevaarlijke manier om cocaïne te nemen is het inspuiten in je aders.

Effect

Cocaïne heeft een stimulerend effect. De hartslag en de ademhaling versnellen en de bloeddruk verhoogt. De bloedvaten vernauwen zich en de pupillen worden groter. De gebruiker krijgt meer uithoudingsvermogen, en hongergevoel en vermoeidheid verdwijnen. Hoe sterk het effect is hangt af van de persoon die het gebruikt, van de dosis en de manier waarop hij het gebruikt.

Risico’s

Wie cocaïne gebruikt, kan niet lichamelijk verslaafd geraken aan de harddrugs, wel geestelijk afhankelijk. Zoek er op tijd hulp voor als je merkt dat je het gebruik niet meer in de hand hebt.

Gebruikers van cocaïne voelen geen vermoeidheid en zullen daardoor sneller over hun grens gaan. Wie regelmatig cocaïne gebruikt, loopt een risico op beschadiging van het neusslijmvlies, verliest zijn eetlust, zal vatbaarder zijn voor infecties en een slechtere lichamelijke conditie krijgen.

Dit bericht is gepost op 6 juli 2009 om 9:16 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Alles over psoriasis
Hoe veranderen moedervlekken in melanomen?