Hoe veranderen moedervlekken in melanomen?

Moedervlekken,  met de wetenschappelijke benaming naevi naevocellulares, zijn gekleurde vlekjes in de huid. Ze kunnen licht of donker gekleurd zijn. Moedervlekken bestaan meestal uit opeenhopingen van melanocyten oftewel pigmentvormige cellen. Over het algemeen zijn de moedervlekken goedaardig. Gemiddeld krijgt een mens ongeveer 25 moedervlekken.

Hoe ontstaan moedervlekken?

Sommige moedervlekken zijn aanwezig vanaf de geboorte. Deze noemen we de congenitale moedervlekken. Maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het 3de en 20ste levensjaar. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van moedervlekken. Regelmatige blootstelling van de huid aan het zonlicht heeft ook een invloed op het ontstaan van moedervlekken.

Hoe worden moedervlekken melanomen?

Een moedervlek is in principe goedaardig, maar er is een kleine kans dat zo’n moedervlek verandert in een melanoom. Een melanoom is een erg agressieve vorm van huidkanker die snel uitzaait.  Als een melanoom in een vroeg stadium ontdekt en verwijderd wordt, is de kans op uitzaaiing van de kanker erg klein.

Als je een van volgende veranderingen opmerkt aan een moedervlek, is het belangrijk dat je de vlek door een arts laat onderzoeken.

- de vlek verandert van kleur
- de vlek verandert van grootte
- de vlek jeukt, steekt of doet pijn
- de vlek bloedt
- er ontstaan korstjes op de moedervlek

Een melanoom ziet er anders uit dan een moedervlek. De vorm ervan is grillig en asymmetrisch, terwijl de pigmentatie onregelmatig is. Melanomen kunnen een bruine, rode, zwarte, paarse of witte tint hebben.

Wat zijn de risicofactoren?

Volgende factoren leiden tot een groter risico op melanomen:

- Je hebt verschillende familieleden met melanomen.
- Je hebt meer dan 50 moedervlekken.
- Je hebt een bleke huid met veel sproeten en rosse of blonde haren.
- Je bent op jonge leeftijd zwaar verbrand door de zon.
- Je hebt aangeboren moedervlekken die een doorsnee hebben van meer dan 8 cm.

Dit bericht is gepost op 6 juli 2009 om 9:22 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Meer weten over cocaïne?
Heb je griep of buikgriep?