Migraine herkennen en behandelen

Migraine is een type hoofdpijn die in aanvallen voorkomt. De hoofdpijn komt altijd plots opzetten. In de meeste gevallen zit de pijn aan een kant van het hoofd. Migraine komt driemaal zo vaak bij mannen voor als bij vrouwen.

Symptomen

Migraine manifesteert zich door herhaaldelijke aanvallen van matige tot zware, kloppende hoofdpijn. Die hoofdpijn wordt erger bij als je beweegt of sport. De hoofdpijn gaat vaak gepaard met misselijkheid of braken. Patiënten zijn vaak overgevoelig voor licht. Vaak moeten ze ook braken. Dikwijls ervaren ze tintelingen of verminderde kracht aan een kant van het lichaam.15 to 25% van de mensen met migraine heeft last van aurasymptomen vlak voor de migraineaanval. Dat uit zich in visuele storingen (flitsen, bewegende beelden, schitteringen), een verminderde kracht aan een kant van het lichaam, spraakmoeilijkheden of een doof gevoel.Een migraineaanval duurt tussen 4 en 72 uur, maar meestal is het na een dag al voorbij. Als de aanval korter duurt, heb je waarschijnlijk geen migraine. Sommige patiënten hebben maar soms een migraineaanval, anderen regelmatig.

Oorzaken

Migraine kan ontstaan als de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Een aanval kan onder meer uitgelokt worden door stress, cafeïne, lichtflitsen, weersveranderingen, menstruatie, slaapgebrek en het consumeren van bepaalde voedingsstoffen als de smaakversterker glutaminezuur, sulfiet (wijn), nitraat (in groenten als rode bieten, spinazie, sla, andijvie, koolrabi, Chinese kool en witte kool) en de kunstmatige zoetstof aspartaam.

Behandeling

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan je helpen om erachter te komen wat de oorzaak van de migraine kan zijn. Als je een aanval voelt opzetten, kan je een pijnstiller en een pil tegen de misselijkheid nemen. Als geen enkele pijnstiller werkt, kan de dokter je specifieke migrainemedicijnen voorschrijven. Als je erachter bent gekomen welke factoren de migraine uitlokken, kan je proberen deze te voorkomen.

Dit bericht is gepost op 29 juni 2009 om 9:04 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Cataract of grijze staar
Alles over psoriasis