Zelf bepalen of je je eisprong hebt

Iedere maand wordt er een eitje volledig rijp in een vrouwenlichaam. Een vrouw wordt geboren met zo’n twee miljoen eicellen. In de eerste levensjaren van een meisje sterven er hier al heel veel van af, waardoor er uiteindelijk nog 200.000 overblijven. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat iedere maand een aantal eicellen tot rijping komen. Daarvan zal maar één eicel volledig rijpen. Op dat ogenblik kan de eisprong plaatsvinden. De eicel bevindt zich dan in de eileider en kan bevrucht worden.

In de eileider moet de eicel wachten op de zaadcellen. De eicel blijft ongeveer 6 tot 24 uur in leven. In die tijd kan de eicel bevrucht worden. Als dat niet gebeurt, wordt de vrouw gewoon weer ongesteld en zal er een eicel tot rijping gebracht worden voor de volgende cyclus. Een vrouw kan dus twee tot drie dagen per maand zwanger worden.

De eisprong vindt normaal plaats in de periode tussen een week na de laatste menstruatie en twee weken voor het begin van de volgende menstruatie. Er bestaan verschillende methoden om te bepalen of je je eisprong hebt en dus vruchtbaar bent

1. Temperatuur meten

Als je een eisprong hebt, stijgt je lichaamstemperatuur lichtelijk met een paar tienden. Als je weet wat jouw normale temperatuur is, kun je ook ontdekken wanneer deze iets hoger is. Om je temperatuur nauwkeurig te bepalen, moet je twee tot drie maanden lang elke dag je temperatuur opnemen. Dit kun je best rectaal doen (via de anus), want die resultaten zijn iets juister. Houd alle resultaten bij. Na een paar maanden zul je wel merken wanneer jouw temperatuur iets hoger ligt dan normaal het geval is.

2. Varentest

Je kunt er ook voor een varentest oftewel speekseltest kiezen. Dit Dat apparaatje kun je op twee manieren gebruiken: via de mond of via de schede. Je kunt dus zowel speeksel als vaginaal vocht gebruiken. De speekseltest baseert zich op het oestrogeengehalte van je lichaam. de concentratie oestrogeen in je lichaam bereikt een piek tijdens de eisprong. Ook de concentratie sodiumzout is dan uitzonderlijk hoog. Als je na het indrogen van je speeksel kristalachtige streepjes of een varenstructuur kunt onderscheiden, zit je in je vruchtbare periode.

3. Andere testen

Andere ovulatietesten kunnen ook aangeven wanneer je een eisprong (ovulatie) hebt. Die testen bestaan doorgaans uit losse strips, die eenmalig te gebruiken zijn. Ook zij sporen het ovulatiehormoon op dat verantwoordelijk is voor de eisprong. De testen werken, in tegenstelling tot de varentest, met urine.

Dit bericht is gepost op 23 juni 2009 om 9:08 am uur en is geplaatst in seksualiteit, zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat zijn wormen of aarsmaden?
Ziekte van Crohn, levenslange darmziekte