Wat zijn wormen of aarsmaden?

Wormen of aarsmaden zien eruit als kleine witte draadjes die zich bewegen op de ontlasting. Ze zijn ongeveer een centimeter lang en leven op de ontlasting. Wormen leggen hun eitjes rond de anus van de mens. In principe kan iedereen aarsmaden krijgen, maar ze komen het vaakst voor in de darmen van de mens.

Aarsmaden jeuken maar zijn ongevaarlijk. Ze verspreiden zich heel gemakkelijk via hun eitjes. Als het kind aan zijn billen krabt, komen de eitjes aan de handen en zo op alles wat het kind aanraakt. Vervolgens komen de eitjes op de handen van andere mensen, en op die manier in het spijsverteringsstelsel.

Symptomen

Aarsmaden zijn duidelijk waar te nemen op de ontlasting. Het zijn kleine witte wormpjes die soms bewegen. De aarsmaden  leiden tot jeuk aan de anus. Door die jeuk kunnen bijverschijnselen als slaapstoornissen optreden.  Door aan de billen te krabben kan er een ontsteking rond de anus optreden.

Behandeling

Medicijnen tegen aarsmaden of wormen zijn zonder voorschrift bij de apotheker te verkrijgen. Als een gezinslid wormen heeft, zal het hele gezin behandeld moeten worden. Daarnaast is ook hygiëne erg belangrijk. Zo kun je voorkomen dat je opnieuw een eitje binnenkrijgt door deurklinken, kastdeuren, etc. regelmatig proper te maken.

Preventie

- Niet aan je anus krabben
- Vaak je handen wassen
- Nagels kort knippen
- Handdoek vaak verversen
- Elke dag een schone onderbroek aantrekken
- Plaatsen die je vaak aanraakt (deurknoppen, kastdeuren, wc-bril, etc.) minstens een keer per dag wassen

Dit bericht is gepost op 23 juni 2009 om 9:01 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is het verschil tussen calorieën, kilojoules en Kcal?
Zelf bepalen of je je eisprong hebt