Spondylosis, permanente rugpijn

Rugpijn, iedereen heeft er wel eens last van. Maar wat als je rug voortdurend pijn doet? Spondylosis is bijvoorbeeld een ziekte die je met permanente rugpijn opzadelt.

Wat is spondylosis?

Spondylosis is een ziekte die de wervels van de rug aantast. Vooral de nek en de onderrug zijn er vatbaar voor. Als je röntgenfoto’s maakt van iemand die aan spondylosis lijft, zal je zien dat de ruimte tussen de wervels smaller is.  De ziekte komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Door de aftakeling van een wervel kan je het al snel moeilijk krijgen met bepaalde bewegingen. Dit gaat vaak gepaard met pijn in de onderrug en kan in het geval van een geknelde zenuw zelfs uitstralen naar je been. Als de ziekte nog meer vordert, kan de ruimte voor de ruggengraat en de zenuwbanen nog meer vernauwen.

Symptomen

Mensen met spondylosis kunnen last hebben van pijn en stijfheid op verschillende plaatsen.  Na verloop van tijd gaan ze het moeilijk hebben om bepaalde bewegingen te maken. Bij een hernia of breuk, waarbij een zenuw aangetast is, kan de pijn uitstralen naar je benen, knieën of liezen.

Als de medicatie geen effect heeft en de pijn ondraaglijk wordt, kan men altijd teruggrijpen naar een operatie. Daarbij is het belangrijk te weten dat niet iedere persoon operaties kan ondergaan.

Behandeling

In een niet-vergevorderd stadium van de ziekte, kunnen eenvoudige oefeningen al veel oplossen. Ontstekingsremmers (enkel op voorschrift) kunnen de symptomen ook verminderen. Door middel van een trainingsprogramma kan je je rug- en buikspieren versterken en je onderrug meer steun geven.

Een operatie is ook een mogelijke oplossing. Toch valt men hier alleen maar op terug als de genomen medicatie geen effect heeft en de pijn ondraaglijk wordt. Wat voor operatie je nodig hebt zal afhangen van het stadium van de spondylosis. Daarbij dien je wel te weten dat niet iedere persoon dergelijke operaties kan ondergaan. Vraag steeds raad aan je arts voor je een beslissing neemt. Hij zal je graag verder helpen.

Dit bericht is gepost op 18 juni 2009 om 12:10 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Spierverrekking door overbelaste spieren
Hoe kom je aan stijve spieren?