Hoe kom je aan stijve spieren?

Stijve spieren zijn het gevolg van een langdurige of uitzonderlijke sportieve inspanning. De stijfheid van de spieren  leidt tot een onaangenaam gevoel, maar zal geen gevolgen hebben op termijn.

Oorzaak

Stijve spieren zijn het gevolg van een  uitzonderlijke belasting en de verzuring van de spieren die daarop volgt. De glycogeenvoorraad in de spieren kan uitgeput geraken, waardoor er heel wat spiervezels beschadigd worden. Maar de spier zal zich spontaan herstellen.

Langdurige trainingen of zware inspanningen kunnen altijd de aanleiding zijn voor stijve spieren. Het risico op spierstijfheid is het grootst bij oefeningen met excentrische contracties. Excentrische contracties komen voor wanneer de spier weerstand moet bieden tijdens de belasting.

Alle langdurige trainingen en zware inspanningen kunnen leiden tot stijve spieren. Het risico op spierstijfheid wordt wel grote bij oefeningen met excentrische contracties. Excentrische contracties zijn contracties waarbij de spier weerstand biedt tegen de belasting.  Concentrische contracties doen zich voor wanneer de aanhechtingspunten zich naar elkaar toe bewegen. Isometrische contracties betekent dat de spier stabiel blijft.

Deze bewegingen wisselen elkaar tijdens het sporten meestal af. Maar bij een sport als hardlopen krijgen de excentrische bewegingen de bovenhand.

Voorkomen en behandelen

Warm goed op voor je training of sportieve inspanning. Doe voldoende stretchoefeningen en probeer na de training ook voldoende ‘af te koelen’.
Voor de training of inspanning warm je best eerst goed op voor je eraan begint. Doe voldoende stretchoefeningen. Na de training koel je best ook even af. Ook daarvoor is stretchen een goed idee.

Probeer je stijve spier te ontspannen door van onder in de richting van het hart te wrijven en zo de bloedcirculatie te beïnvloeden.

Ook een verwarmende spray of zalf of een warm bad of douche kunnen ook wonderen doen. De bloedvaten zetten zich open, wat de circulatie bevordert.

Laat je lichaam rusten en waag je niet aan te intense fysieke inspanningen. Sport niet verder en span de spieren niet te veel op. Je kan het beter rustig aan doen totdat de spier voldoende hersteld is.

Dit bericht is gepost op 18 juni 2009 om 12:17 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Spondylosis, permanente rugpijn
Syfilis, wat is het juist?