Alles over osteoporose

Osteoporose of botontkalking is een chronische ziekte die de beenderen aantast en vooral oudere mensen treft. Osteoporose vergroot in sterke mate het risico op botbreuken.

Beenderen hebben een sponsachtige structuur en worden omringd door een dik omhulsel. Beenderfilamenten omringen smalle holtes in die structuur. Maar wanneer die beenderfilamenten dunner worden, worden de gaten groter en worden de beenderen steeds zwakker en brozer.

Oorzaak

Het menselijk skelet blijft groeien tijdens de kindertijd en de adolescentie. De beenderen worden steeds langer, de structuur ervan dichter. Op een leeftijd van 25 jaar hebben de beenderen de grootste botdensiteit bereikt. Vanaf de leeftijd van 30 jaar begint die botdensiteit te verminderen. Dit proces gaat bij de een al wat sneller dan bij de andere. Als je in je jeugdjaren er slechte eetgewoonten op nahield, kan dat er op latere leeftijd toe leiden dat je osteoporose krijgt.

Wie krijgt het?

Vrouwen lopen een groter risico dan mannen om osteoporose te ontwikkelen. Daar is een eenvoudige verklaring voor, zijn hebben immers kleinere en meer breekbare botten dan mannen. In de menopauze wordt dit nog erger. Het lichaam stopt dan met de aanmaak van het hormoon oestrogeen. Dat hormoon is essentieel voor de gezondheid van de beenderen. Hoe ouder je wordt, hoe groter het risico dat je osteoporose krijgt.

Verschillende andere aandoeningen kunnen aan de basis liggen van osteoporose. Zo onder meer reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, aandoeningen van de schildklier, bijnier of bijschildklier. Osteoporose kan ook een gevolg zijn van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Preventie

De ziekte uitsluiten kan niet echt. Twee dingen zijn erg  belangrijk als het om het voorkomen van osteoporose gaat: een evenwichtig dieet met veel calcium en lichaamsbeweging om de botten te belasten, waardoor ze meer botweefsel zullen aanmaken. Je kan best al van kleins af aan beginnen met sport.

Behandeling

Patiënten die nog nooit een botbreuk gehad hebben kunnen lichte oefeningen doen om hun beenderen sterker maken. Vrouwen die in de menopauze zitten kunnen hun oestrogeengehalte terug opschroeven door medicijnen te nemen.

Dit bericht is gepost op 18 juni 2009 om 11:26 am uur en is geplaatst in ouder worden.

Andere interessante artikels: Oorsuizen, lastig geluid in de oren
Roodvonk, keel- en huidziekte bij kinderen