Hoe werkt melatonine?

Melatonine is de natuurlijke stof die een gunstig effect heeft op onder meer het in- en doorslapen, maar ook op hart- en de bloedvaten, overgangsproblemen, verouderingsproblemen en andere processen.

Werking

Melatonine wordt aangemaakt door de pijnappelklier, een orgaantje dat zich in het centrum van de menselijke hersenen bevindt. Het is een hormoon dat onder meer het dag- en nachtritme ondersteunt. Als het duister wordt, stijgt de productie van melatonine. Bij het ouder worden daalt de hoeveelheid melatonine. Dat kan een verklaring zijn voor het feit dat oudere mensen minder snel in slaap vallen.

Melatonine is een krachtig antioxidant dat een positief effect heeft op het immuunsysteem. Dat zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Op die manier vallen we op een natuurlijke manier in slaap.

Aanmaak van melatonine

Melatonine wordt in de pijnappelklier of epifyse aangemaakt uit serotonine. Dat orgaan vervult een erg belangrijke rol voor het lichaam. De productie van melatonine is rechtstreeks gekoppeld aan de blootstelling van licht aan bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen.

Melatonine als medicijn

Melatonine wordt vaak verkocht als middeltje tegen jetlag en inslaap- en slaapstoornissen. Wil je melatonine eens proberen omdat je bijvoorbeeld slecht slaapt? Neem er dan niet te veel van in. De aanbevolen dosis is 3 mg. Zwangere en zogende vrouwen mogen geen melatonine nemen. Over het effect op het (ongeboren) kind is immers nog veel te weinig geweten.

De verkoop van melatonine was tot een aantal jaar geleden nog verboden in België, maar is nu gewoon verkrijgbaar in de apotheek. In Nederland is melatonine al veel langer verkrijgbaar bij de drogisterij.

Dit bericht is gepost op 11 juni 2009 om 12:15 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is mazelen?
Middenoorontsteking, vervelende oorontsteking bij kinderen