Wat is mazelen?

Mazelen is een heel besmettelijke virusinfectie, die voornamelijk voorkomt bij kinderen. De ziekte kenmerkt zich vooral door koorts en huiduitslag.

Besmetting

Het virus dat mazelen veroorzaakt, het morbillivirus, verspreidt zich via direct contact en via druppeltjes in de lucht. Iemand die de mazelen heeft, blijft besmettelijk van een tot drie dagen voor tot vijf dagen na de huiduitslag. De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting met het virus en de eerste tekenen van huiduitslag, bedraagt gemiddeld 8 tot 14 dagen.

Symptomen

De eerste symptomen van de mazelen lijken op die van een griep of een stevige verkoudheid. De patiënt heeft hoge koorts, moet veel hoesten, heeft een loopneus, moet veel hoesten, voelt zich vermoeid en lusteloos en heeft rode ogen.

Na een paar dagen verschijnen er rode vlekjes in het gezicht, de nek en de hals. De uitslag verspreidt zich geleidelijk over het hele lichaam, behalve de armen en de benen. De vlekjes worden geleidelijk aan groter. Na zes dagen beginnen de vlekjes langzamerhand te verdwijnen.

Kinderen die nog geen 3 jaar oud zijn en jongvolwassenen van boven de 20 hebben de zwaarste symptomen.

Behandeling

Meestal verloopt de ziekte goedaardig. Om de koorts te bestrijden kan je je kind paracetamol geven. Laat het kind ook genoeg drinken.  In bepaalde gevallen kunnen er complicaties optreden als een longontsteking, hersenvliesontsteking of bronchitis. Nederlandse en Belgische kinderen krijgen dus een vaccin tegen de mazelen toegediend. Het gaat om het gecombineerde mazelen-bof-rodehond-vaccin, een vaccin dat bescherming biedt tegen drie kinderziekten.

Een eerste vaccinatie wordt toegediend rond de leeftijd van 14-15 maanden, rond de leeftijd van 9-13 jaar volgt nog een tweede vaccinatie. Het gaat om een gecombineerd vaccin tegen mazelen, bof en rode hond.

Er bestaat geen speciale medicatie voor de behandeling van mazelen. De medicatie die gebruikt wordt, is vooral gericht op het verlichten van symptomen als koorts en hoofdpijn.

Dit bericht is gepost op 10 juni 2009 om 8:50 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Longembolie en de ernstige gevolgen ervan
Hoe werkt melatonine?