Buikgriep, ontsteking van maag en darmen

Buikgriep of gastro-enteritis is een ziekte die vooral in de winter voorkomt. Dan is er vaak sprake van echte epidemieën. Buikgriep is eigenlijk een overkoepelende naam voor alle maag-darmontstekingen. Het kan een bacteriële of virale oorsprong hebben. Er zijn veel verschillende virussen en bacteriën die buikgriep kunnen veroorzaken.

Oorzaak

Virale buikgriep komt het vaakst voor, buikgriep die door virussen veroorzaakt wordt, komt het vaakst voor. De infectie wordt vaak overgedragen door vuile handen. Wie iets aanraakt waarop virussen zitten, heeft prijs. Epidemieën breken dan ook vaak uit op plaatsen waar veel mensen samenleven, zoals op scholen en in rusthuizen.

Bacteriële gastro-enteritis komt minder voor maar is wel ernstiger. Salmonella is de meest voorkomende oorzaak van bacteriële gastro-enteritis. Salmonella komt voor in voedingsmiddelen als vlees, eieren, zuivelproducten, enz.

Als alleen de maag betrokken is, spreekt men van een gastritis. Als ook de darmen betrokken zijn, spreekt men van een enteritis.

Symptomen

• Acute diarree
• Buikkrampen
• Misselijkheid
• Koorts
• Braken
• Spierpijn

Behandeling

Buikgriep gaat doorgaans vanzelf over. Een behandeling bestaat niet. Uitzieken is de boodschap! Na 1 tot 5 dagen zou je je beter moeten voelen. Drink voldoende en in kleine beetjes tegelijk. Bij jonge kinderen en baby’s is een rehydratievloeistof aan te raden, zodat ze niet uitgedroogd geraken.

Om je situatie iets aangenamer te maken, kan je geneesmiddelen tegen de diarree gebruiken, maar overdrijf hier niet mee! Je kunt gewoon verder blijven eten zoals je het gewoon bent.

Als de symptomen niet geleidelijk aan verminderen, moet de arts verder blijven zoeken naar de oorzaak. Hij kan je stoelgang laten onderzoeken en zo vaststellen of er sprake is van bacteriën die de voedselvergiftiging veroorzaken. Indien nodig kan de dokter je antibiotica voorschrijven.

Dit bericht is gepost op 10 juni 2009 om 8:19 am uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Meer over blauwe plekken
Een lintworm herkennen en behandelen