Meer weten over hoge bloeddruk?

De druk die het bloed uitoefent wanneer het door de slagaders stroomt wordt de bloeddruk genoemd. Je bloeddruk kan op een dag enorm variëren. Zo stijgt hij bij lichamelijke inspanningen en daalt hij wanneer je slaapt. Als je bloeddruk permanent te hoog is, kan dat erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd.  Als je vaak kampt met hoge bloeddruk, kan dat de slagaders beschadigen. Daardoor verdikken ze en verliezen ze hun elasticiteit. De bloedtoevoer zal dan beperkt worden, wat een permanente hoge bloeddruk veroorzaakt.

Oorzaken

In de meeste gevallen spelen een aantal risicofactoren wel een grote rol, maar een rechtstreekse oorzaak voor hoge bloeddruk bestaat niet. Risicofactoren zijn onder meer een te hoge consumptie van alcohol, zwaarlijvigheid, gebrek aan lichaamsbeweging of een te hoge consumptie van zout.

Vaak lijden meer personen binnen een familie aan hypertensie. In een kleine minderheid van de gevallen is er wel een rechtstreekse oorzaak aan te duiden, bijvoorbeeld nierziekte. Bepaalde medicijnen kunnen een verhoging van de bloeddruk veroorzaken. Sommige medicijnen, waaronder bepaalde pijnstillers, hoestsiropen en neusdruppels, kunnen de bloeddruk verhogen. Vraag raad aan je huisarts.

Symptomen

Iemand die aan hoge bloeddruk lijdt, kan daar jarenlang niets van merken. Maar op een bepaald moment zijn de nieren, het hart en andere organen erg zwaar beschadigd en zal hij er lichamelijk gevolgen van ondervinden.

Behandeling

Medicijnen kunnen de hoge bloeddruk verlagen. Maar de persoon met hoge bloeddruk zal ook zijn levensstijl moeten aanpassen. Het is aan te raden een gezond dieet te volgen, veel te bewegen en te sporten, weinig zout te consumeren en minder alcohol te drinken. Personen met hoge bloeddruk worden ook aangemaand te stoppen met roken. Roken heeft geen rechtstreekse invloed op de bloeddruk, maar vergroot wel het risico op hart- en vaatziekten.

Er bestaan verschillende medicijnen om de bloeddruk onder controle te houden. Die worden voorgeschreven in het geval van heel hoge bloeddruk. Meestal wordt er gekozen voor een combinatie van ten minste twee medicijnen. De vijf belangrijkste typen medicijnen die ingezet worden om de bloeddruk te verlagen, zijn bètablokkers, ACE-remmers, diuretica of plastabletten, calciumantagonisten en Angiotensine II-antagonisten. Je arts zal mee bepalen welke medicijnen voor jou het meest geschikt zijn.

Controle

Volwassen zouden iedere vijf jaar hun bloeddruk moeten laten controleren. Die wordt gemeten met een bloeddrukmeter, die twee resultaten geeft: de systolische druk en de diastolische druk. De systolische druk is de kracht van het bloed als het hart zich samenspant om het bloed in het lichaam te pompen. De diastolische druk is de kracht van het bloed als het hart zich ontspant. De bloeddruk wordt weergegeven in millimeters kwik of mm Hg. Alles wat onder 140/90 ligt is een normale bloeddruk. Van een hoge bloeddruk spreken we vanaf 160/90. De ideale bloeddruk voor volwassen zou rond 120/80 moeten liggen.

Dit bericht is gepost op 9 juni 2009 om 10:12 am uur en is geplaatst in Bloeddruk.

Andere interessante artikels: Een lage bloeddruk, is dat ernstig?
Astma, een lastige aandoening van de luchtwegen