Meer over blauwe plekken

Als bloedvaatjes onder de huid scheuren of breken, kan dat leiden tot een blauwe plek.  Dat is meestal het geval na een stoot of een val. Het bloed zal dan naar de weefsels onder de huid lopen, wat de zwarte of blauwe kleur veroorzaakt. De blauwe plekken zullen tijdens het genezingsproces verschillende keren van kleur veranderen. Na twee tot vier weken is de plek helemaal verdwenen, afhankelijk van de plaats waar ze gelegen zijn.

Blauwe plekken zullen in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen. Met andere woorden, het is niets om je zorgen over te maken. Je kan de genezing wel versnellen door de blauwe plekken te behandelen. Als de plek snel verkleurt en er minder dan 30 minuten na de verwonding al pijn en zwelling optreedt, wijst dat op een zwaarder probleem, zoals een verstuiking of een breuk. Een blauwe plek op de benen geneest minder snel dan een plek op de armen of het gezicht.

Oorzaken

Als je gevoelig bent voor blauwe plekken, zal je je  dikwijls niet eens kunnen herinneren wat precies de oorzaak is. Je bent ergens tegen gestoten of gevallen.

Wie krijgt er nu makkelijker blauwe plekken? Oudere mensen zijn er vatbaarder voor. Zij krijgen vaak blauwe plekken ten gevolge van letsels, vooral aan de handen, voorarmen, voeten en benen. Je huid wordt immers dunner bij het ouder worden. Vrouwen zijn vatbaarder voor blauwe plekken dan mannen.

Dit bericht is gepost op 9 juni 2009 om 10:45 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Astma, een lastige aandoening van de luchtwegen
Buikgriep, ontsteking van maag en darmen