Astma, een lastige aandoening van de luchtwegen

Astma is een veel voorkomende chronische ziekte van de luchtwegen die zich vooral kenmerkt door ademhalingsproblemen. De ziekte komt vooral bij kinderen voor.

Astma-aanval

Bij een aanval van astma versmallen je luchtwegen zich en trekken de spieren er rond zich snel samen. De binnenkant van de luchtwegen zwelt dan op, waardoor je een benauwd gevoel krijgt. Astmapatiënten hoesten veel en hebben een piepende ademhaling. Een aanval kan even duren, maar kan net zo goed enkele dagen aanhouden.

Symptomen

Een astma-aanval begint met een piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid. Hoe snel die symptomen zich manifesteren, kan verschillen van aanval tot aanval.

Een aanval kan in een paar minuten voorbij zijn, maar kan ook een paar uur duren. Bij kinderen is jeuk op de borst of in de nek vaak een van de eerste symptomen.

Oorzaken

De twee belangrijkste oorzaken van astma zijn hyperactieve bronchiën en ontstekingen van de luchtwegen. In het eerste geval overreageren de bronchiën als ze blootgesteld worden aan bepaalde stoffen en bemoeilijken op die manier het ademhalen.

In dat laatste scheiden een aantal cellen een chemische substantie af, waardoor er een zwelling optreedt. Daardoor maken andere cellen extra slijm aan en kan de patiënt moeilijk ademhalen. Die stoffen kunnen gaan van pollen, stof, veren over luchtvervuiling en sigarettenrook tot zelfs de geur van bepaalde parfums, verf en huishoudproducten. Stress, angst en weersomstandigheden kunnen het risico op een astma-aanval verhogen. Ook medicatie kan een oorzaak van een astma-aanval zijn.

Astma is voor een groot deel erfelijk. Als één van de ouders astma heeft, heeft het kind 50% kans ook astma te ontwikkelen. Wanneer beide ouders astma hebben, wordt dat zelfs 70%.

Behandeling

Als de diagnose vastgesteld, zijn er een aantal behandelingen die je kunnen helpen astma onder controle te krijgen. Volledig genezen van astma is echter zo goed als onmogelijk. De arts kan controleren op welke stoffen je astmatisch reageert, waardoor je die kunt vermijden of je omgeving aanpassen. Er zijn ook medicijnen op de markt die je kunnen helpen astma te voorkomen.

Dit bericht is gepost op 9 juni 2009 om 10:34 am uur en is geplaatst in longen en luchtwegen.

Andere interessante artikels: Meer weten over hoge bloeddruk?
Meer over blauwe plekken