Welke soorten geslachtsziekten bestaan er?

Iedereen weet wel dat jebest veilig vrijt om het risico dat je een geslachtsziekte oploopt te beperken. Maar welke SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) bestaan er zoal en hoe kun je ze herkennen?

Een SOA kun je onder meer herkennen aan symptomen als afscheiding uit de penis, vagina of anus, een branderig gevoel bij het plassen, jeuk aan de schaamlippen of de eikel, pijn in je onderbuik, bloedverlies en wratjes of zweertjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond. Als je denkt dat je wel eens ergens een SOA zou kunnen opgelopen hebben, raadpleeg dan meteen je huisarts. Bij de meeste SOA merk je in eerste instantie namelijk niets.

Chlamydia

Chlamydia is een infectie die vooral meisjes en jonge vrouwen treft. Van een chlamydia-infectie merk je de eerste jaren niets. Vrouwen hebben vaak totaal geen of enkel vage klachten.  Als chlamydia niet goed behandeld wordt, kan je onvruchtbaar worden. Zolang je niet behandeld wordt, is chlamydia besmettelijk. Typische klachten bij vrouwen zijn meer of een andere afscheiding dan normaal, onregelmatig bloedverlies en pijn in de onderbuik en bij het vrijen. Mannen hebben klachten als pijn tijdens het plassen of afscheiding uit de plasbuis. Een vrouw kan chlamydia tijdens de bevalling doorgeven aan de baby, waardoor de baby long- of oogontsteking kan krijgen.

Gonorroe

Gonorroe wordt ook wel eens ‘een druiper’ genoemd. Gonorroe is een erg besmettelijke seksuele aandoening. Een man merkt na enkele dagen tot twee weken dat hij besmet is geraakt. Hij kan last krijgen van geelgroene of waterige afscheiding uit de plasbuis. Het plassen kan ook pijn doen. Vrouwen hebben dikwijls nergens last van. Ze hebben soms wel iets meer afscheiding dan normaal. Maar ook bij wie niets merkt, kan de infectie zware gevolgen hebben. Het kan infecties veroorzaken in de penis, vagina en anus. Orale seks vergroot het risico van een gonorroe-infectie in de keel. Gonorroe is uiterst besmettelijk maar gemakkelijk te genezen als je er op tijd bij bent.

Genitale wratten

Genitale wratten, wratten op of rond de geslachtsdelen of de anus komen vaak voor. Na de infectie kan het nog weken tot zelfs een jaar duren voor de eerste wratten doorbreken. De eerste wratten zijn vaak klein, maar ze worden groter en breiden zich uit. De wratten zijn niet pijnlijk, maar ze jeuken verschrikkelijk. Soms zijn de wratten inwendig en is het veel moeilijker ze op te merken. Zelfs na de behandeling kunnen de wratten nog terugkeren. Maar hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner het risico dat de wratten nog terugkeren. De oorzaak van genitale wratten is het Humaan papillomavirus. Bepaalde varianten van dit virus kunnen

Herpes genitalis

Herpes genitalis kenmerkt zich door blaasjes of kleine wondjes rond de geslachtsdelen. De besmetting gebeurt door de aanraking van de huiduitslag, het slijmvlies van de mond, penis, vagina of anus van iemand met herpes. De bekendste vorm van herpes is een koortslip (herpes labialis). De oorzaak van zo’n koortslip is een ander type herpesvirus. Via orale seks kan het virus worden overgedragen op de geslachtsdelen. Maar andersom geldt hetzelfde. Herpes genitalis kan ook overgedragen worden op de mond. Als je eenmaal geïnfecteerd bent met het virus, raak je het nooit meer kwijt. De blaasjes ontstaan meestal op een moment dat de weerstand verzwakt is.

Syfilis

Syfilis is een ernstige SOA die in onze contreien gelukkig niet veel voorkomt. De aandoening wordt veroorzaakt door de bacterie treponema pallidum. De ziekte kent drie stadia. In het eerste stadium komen er een of meerdere zweertjes rond de plaats van infectie, dus op de geslachtsdelen of de mond. Enkele maanden later begint het tweede stadium. De syfilis heeft zich via de bloedbaan door het lichaam verspreid. Je kunt dan last hebben van vlekjes op de huid en een grieperig gevoel. Als je tijdens deze stadia niet behandeld werd, treedt het derde stadium in. In dit stadium is de syfilis nog altijd in je lichaam aanwezig en kan het zware schade aan de organen veroorzaken en zelfs dodelijk zijn.

Hepatitis B (geelzucht)

Hepatitis B is een ernstige ziekte waarbij de lever besmet wordt. Het Hepatitis B-virus dringt de levercellen binnen en veroorzaakt daar een ontsteking. Symptomen kunnen bestaan uit koorts, vermoeidheid en lusteloosheid. Bij negen op tien mensen verdwijnt het virus vanzelf uit het lichaam, maar het virus kan ook aanwezig blijven. Je kunt dan worden ingeënt om te voorkomen dat je hepatitis B krijgt. Hepatitis B wordt hier vooral overgedragen door seksueel contact, maar kan ook overgedragen worden via bloedcontact.

Aids

Aids is de ergste seksueel overdraagbare ziekte. Het wordt veroorzaakt door het HIV-virus (Human Immunodeficiency Virus). De besmette persoon wordt eerst seropositief. Dat betekent dat hij drager is van het virus en dus andere mensen kan besmetten. Hij ondervindt wel nog geen last van de infectie. Daarna krijgt hij aids (Acquired Immuno-Deficiency Syndrome). Aids veroorzaakt een algemene immunodeficiëntie. Het ondermijnt met andere woorden het afweersysteem van het lichaam. De patiënt wordt dus sneller ziek en kan aan meerdere ziekten lijden. Verschijnselen die op met aids gepaard gaan, zijn onder meer vermoeidheid, gewichtsverlies, diarree,  droge hoest, nachtzweten, koorts, kortademigheid en opgezette lymfeklieren in de hals of de oksels. Aids is ongeneeslijk. Er bestaat nog geen vaccin tegen. Wel zijn er de zogenaamde ‘aidsremmers’, die de ziekte zodanig kunnen afremmen dat de patiënt nog jaren kan leven.

Trichomonas

Trichomonas-infectie is een minder zware SOA. De oorzaak is het Trichomonasvirus dat in de vagina voorkomt. Vrouwen hebben vaker last van een trichomonasinfectie dan mannen. Je kunt al lange tijd een trichomonasinfectie hebben zonder dat je duidelijke klachten hebt. Bij vrouwen kan de vagina ontsteken. De vagina jeukt dan en veroorzaakt een geelgroene afscheiding. Ook de plasbuis en de blaas kunnen ontsteken. Dat doet pijn bij het plassen. De klachten nemen tijdens de menstruatie vaak toe. Mannen zullen niets of weinig merken van eeninfectie. Trichomonas is goed te behandelen. Naast SOA zijn er ook nog de volgende aandoeningen. Het zijn eigenlijk geen SOA’s omdat je deze aandoeningen ook op andere manieren kunt oplopen dan door seksueel contact. Wel kunnen de aandoeningen klachten veroorzaken rond of in de geslachtsorganen.

Schaamluis

Schaamluis is de SOA die het meest voorkomt, maar het is ook de meest onschuldige. Schaamluis kan overgebracht worden door seksueel contact maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk kledinggebruik. Schaamluizen zijn kleine luisjes die leven op de behaarde delen van het menselijke lichaam. Ze leven van het bloed van mensen. Ze hebben een rode of bruine ontlasting, die plekjes achterlaten in je ondergoed. Soms raakt de huid geïrriteerd en gaat hij jeuken. Krabben is af te raden, het helpt niet en kan infecties tot gevolg hebben. Schaamluis kun je zelf vaststellen en behandelen, maar je kunt er ook mee naar een arts. Je kunt de schaamluizen bestrijden met een anti-luizenmiddel.

Gardnerella (bacteriële vaginose)

Bacteriële vaginose is eigenlijk geen SOA, maar een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina. Dit kan onder meer het gevolg zijn van het wassen van de vagina met zeep of het te lang inhouden van een tampon, wat de zuurgraad in de vagina verstoort. De vagina scheidt dan een grijswit vocht af en ruikt zurig. Je kunt ook bacteriële vaginose hebben zonder dat je er last van hebt. Behandeling is enkel nodig als je klachten hebt. Mannen hebben doorgaans geen last van de infectie.

Candida-infectie

Een candida-infectie is een schimmelinfectie. De oorzaak is een verstoring van de gisthuishouding in je lichaam. Als je een mindere weerstand hebt, bijvoorbeeld door ziekte of stress, kan de bacterie zich vermenigvuldigen. Candida kan in de vagina een schimmelinfectie veroorzaken. Het is dus geen SOA, maar een infectie die in je lichaam ontstaat. Het veroorzaakt een brokkelige afscheiding die zurig ruikt. Je krijgt er jeuk en een branderig gevoel door.  Mannen hebben last van klachten als een droge, schilferige eikel, rode puntjes op de eikel en jeuk. De schimmelinfectie kan tijdens seksueel contact worden overgedragen op de partner.

Dit bericht is gepost op 28 mei 2009 om 4:48 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Behandeling en voorkomen van schimmelnagels
Een lage bloeddruk, is dat ernstig?