Behandeling en voorkomen van schimmelnagels

Schimmelnagels  of kalknagels zijn nagels die met een schimmel geïnfecteerd zijn. De infectie begint meestal aan de nagelranden, die daardoor grijs, bruin of groen verkleuren. De schimmel kruipt onder de nagel en veroorzaakt een brokkelige verdikking. Infecties komen vaak voor in het zwembad, in gemeenschappelijke douches of in de sauna. Een vochtige huid, nauwe schoenen en gebruik van te veel zeep kunnen de infectie stimuleren. Schimmelnagels komen vooral voor op de voet, maar ook de vingernagels kunnen er last van krijgen.

Behandeling

Als een schimmelnagel niet behandeld wordt, stapelen de hoornlagen zich op en kan de nagel uiteindelijk zelfs loslaten. De meest efficiënte manier om kalknagels te verwijderen is door medicijnen te gebruiken tegen schimmelinfecties. Vraag raad aan je huisarts.

Door te slijpen of te frezen maak je je nagel dunner en gladder. Je kunt dit bij de pedicure laten doen of het gewoon zelf proberen. Het apparaat je dat je nodig hebt vind je bij een degelijke pedicureset.  Bij een oppervlakkige schimmel is frezen vaak al voldoende om een gezonde nagel te krijgen.

Er zijn ook tincturen op de markt om kalknagels te genezen. Zo’n behandeling kan lang duren, want de schimmels verschuilen zich namelijk onder de nagel en zijn moeilijk bereikbaar. Als er na zes maanden nog geen verbetering is opgetreden, doe je er goed aan op medicatie over te stappen.

Een schimmelnagel mag je niet vijlen. Het vijlsel kan immers schimmelsporen bevatten die de gezonde nagels of andere personen kunnen besmetten.

Voorkom voetschimmel en schimmelnagels

– Gebruik niet te veel zeep en badschuim
– Neem elke dag een verfrissend voetbad
– Droog je voeten altijd goed af
– Doe iedere dag propere sokken aan
– Wissel regelmatig van schoenen
– Gebruik een schimmelverwijderend product voor je schoenen
– Draag schoenen die ruim zitten en goed ventileren

Dit bericht is gepost op 27 May 2009 om 3:36 pm uur en is geplaatst in Algemeen, overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.