Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk of hernia inguinalis is een hernia die erg vaak voorkomt. Een hernia is de term voor de uitstulping van een weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. De liesbreuk ontstaat uit een scheur in een zwak deel van de buikwand. Uit het gat dat ontstaat steekt de uitstulping. De liesbreuk komt doorgaans voor in het lieskanaal. Door het lieskanaal loopt de zaadstreng van de teelballen naar de buikholte.

Symptomen

Veel patiënten met een liesbreuk voelen helemaal niets, anderen hebben last van een zeurderige pijn in de liesstreek. Alleen als de het weefsel dat tussen de spierwand steekt bekneld geraakt, zal de patiënt veel pijn ervaren. De bloedtoevoer wordt dan afgesneden, en een snelle operatie is noodzakelijk voor het weefsel begint af te sterven.

Oorzaken

Een liesbreuk is het gevolg van druk op de abdominale spieren. Die kan ontstaan door het optillen van een zwaar voorwerp, door te hoesten, door naar het toilet te gaan, seks te hebben of gewoon door te sporten.

Behandeling

Vroeger werd een liesbreuk vaak behandeld met een breukband, maar tegenwoordig kiest men meestal voor een operatie. Een liesbreuk kan genezen worden via een eenvoudige operatie. De meeste ingrepen maken gebruik van een laparoscopie (kijkoperatie) en duren minder dan een uur. De chirurg maakt een snede op de plek van de breuk. Vervolgens heft hij de uitstulping van het buikvlies op en herstelt hij de scheur in de buikwand, indien nodig.

Dit bericht is gepost op 26 mei 2009 om 2:58 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Lumbago, pijn in de onderrug
Maagpijn, wat nu?