Meer weten over de menopauze?

De menopauze is het einde van de vruchtbare periode in het leven van een vrouw. Tijdens de menopauze produceren de eierstokken minder vrouwelijke hormonen oftewel minder oestrogeen en progesteron.

Wanneer?

Bij de meeste vrouwen duikt de menopauze op tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Maar het kan ook vroeger of later voorkomen. Als de hormonentoevoer stopt, zal de vrouw geen maandelijkse menstruatie meer hebben. Als de menstruatiecyclus al een jaar gestopt is, wordt de kans heel klein dat de vrouw nog zwanger kan worden. De menopauze kan ook op een kunstmatige manier in gang gezet worden door de operatieve verwijdering van de eierstokken. Dat is dan de kunstmatige menopauze. Vrouwen die chemotherapie ondergaan ter bestrijding van kanker, kunnen ook eerder in de menopauze komen.

Wat zijn de symptomen?

De periode waarin de vrouw de eerste symptomen ervaart, is de ‘perimenopauze’ of ‘overgangsperiode’. Dat zijn meestal de zes jaar voor de menopauze doorbreekt. Een van de eerste klachten is een onregelmatige menstruatie. Een andere typische overgangsklacht zijn warmteaanvallen of opvliegers, in de volksmond ook wel ‘vapeurs’ genoemd.

Aangezien het lichaam zich nog moet aanpassen, brengt de menopauze doorgaans onaangename symptomen met zich mee. Een verminderd libido, een droge vaginaschede, osteoporose en blaasontstekingen behoren symptomen die heel vaak voorkomen. Slapeloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, gewichtstoename, neerslachtigheid en pijnlijke borsten zijn nog andere symptomen.

Behandeling

Vrouwen die echt te veel last hebben van overgangsklachten, zijn soms gebaat bij hormoonvervangingstherapie. In Europa is men daar echter erg voorzichtig mee. Studies tonen namelijk aan dat de therapie een verhoogd risico op borstkanker en hartziekten met zich meebrengt. Tegen bepaalde symptomen, zoals osteoporose, zijn er medicijnen op de markt.

Dit bericht is gepost op 20 mei 2009 om 1:22 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Levercirrose, littekenvorming op de lever
Longontsteking, ernstige infectie van de longen