De lever, een levensbelangrijk orgaan

De lever is een erg belangrijk orgaan dat veel functies vervult. Bij een volwassene weegt de lever ongeveer 1,5 kilogram. Hij is roodbruin van kleur, heeft een sponsachtige structuur en is bijna zo groot als een kleine voetbal. Het orgaan bevindt zich net onder het middenrif . De mens kan niet overleven zonder lever.

De voornaamste functies van de lever zijn: de stofwisseling, de samenstelling van de bloedvloeistof en de zuivering van het bloed. De lever produceert gal voor de vertering van vetten, maakt bloedeiwitten aan, slaat koolhydraten uit ons voedsel op, vormt glycogeen uit melkzuur dat uit onze spieren komt, helpt giffen onschadelijk te maken, slaat ijzer op en produceert warmte voor een goede lichaamstemperatuur. Het is dan ook niet voor niets een van de grootste organen die we in ons lichaam hebben.

Ziekten

Verschillende ziekten kunnen de lever treffen. Om er maar een paar op te noemen: stofwisselingsziekten, virussen, aangeboren afwijkingen, bacteriën, medicijnen, alcohol, tumoren of verwondingen. Als de lever niet goed functioneert, ontstaan er storingen in de stofwisseling. Een bekend verschijnsel bij een lever die niet goed functioneert is geelzucht. Hierbij treedt een kleurverandering van de ogen, huid, ontlasting en urine op. Wanneer er iets mis is met de lever, kan hij vaak zichzelf herstellen. Maar dat lukt niet meer als de ziekte of verwonding te ernstig is. Een zieke lever heeft een nadelige invloed op ons hele lichaam.

Hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever. De lever is erg belangrijk voor het lichaam, dus hepatitis kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Hepatitis wordt veroorzaakt door een virusinfectie, blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, medicijnengebruik (toxische hepatitis), door een auto-immuunziekte of door overmatig alcoholgebruik. Als de hepatitis het gevolg is van  een virusinfectie, noemen we dat virale hepatitis. Hepatitis A, B en C,  de bekendste vormen, worden door virussen veroorzaakt. Een virale leverontsteking is besmettelijk.

De symptomen hangen samen met de ernst van de ontsteking. Vermoeidheid, weinig eetlust en een donker gekleurde urine komen vaak voor. Als de lever uitzet kun je geelzucht krijgen. Hepatitis kan acuut of chronisch zijn. De acute vorm neemt na ongeveer twee maanden af, maar leidt in zeer zeldzame gevallen binnen enkele weken tot de dood. Chronische hepatitis kan cirrose (omzetting van levercellen naar littekenweefsel) veroorzaken.

Dit bericht is gepost op 19 mei 2009 om 4:36 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Leukemie, kanker in het bloed
Levercirrose, littekenvorming op de lever