Zonneallergie en wat ertegen te doen

Polymorfe lichteruptie (PMLE) is de wetenschappelijke naam voor zonneallergie. PMLE is  vrij zeldzaam, maar wel de meest voorkomende vorm van lichtovergevoeligheid. Als iemand een huidontsteking krijgt na een normale blootstelling aan zonlicht, spreken we van zonneallergie

Wie krijgt het?

PMLE komt even vaak voor bij mannen en vrouwen. Patiënten met een licht huidtype krijgen vaker last van PMLE, maar in principe kunnen mensen van elke huidskleur zonneallergie krijgen. PMLE begint meestal op de leeftijd van een jong-volwassene. UV-licht kunnen we onderverdelen in UVB (kortgolvig) en UVA (langgolvig). Het ultraviolet licht zorgt ervoor dat we bruinen of verbranden als we in de zon zitten.

Mensen met PMLE reageren op een andere manier op het UV- licht. Tegenwoordig wordt aangenomen dat vooral het UVA de aandoening veroorzaakt. Maar waarom mensen PMLE krijgen,  is nog altijd niet bekend.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van polymorfe lichteruptie is natuurlijk zonlicht. Zonlicht bestaat uit zichtbaar licht en onzichtbaar ultraviolet licht. UV-licht wordt onderverdeeld in (kortgolvig) UVB en (langgolvig) UVA. Het ultraviolet licht is verantwoordelijk voor bruining van de huid en zonverbranding. Dit zijn de normale huidreacties die ultraviolet licht kan veroorzaken. Bij PMLE is er sprake van afwijkende reacties op ultraviolet. Het UVA wordt tegenwoordig beschouwd als de belangrijkste veroorzaker van de aandoening. Waarom PMLE precies ontstaat is helaas nog niet bekend. Mensen met een lichte huidskleur die makkelijk verbranden, zullen wel sneller PMLE ontwikkelen.

Hoe ziet het eruit?

De reacties van de huid zullen bij PMLE na ongeveer 24 tot 48 uur na blootstelling aan het zonlicht optreden, hoewel het soms ook enkele dagen kan duren. Afwijkingen die vaak voorkomen zijn jeukende plekken op de aan licht blootgestelde huid. De verschijnselen kunnen bestaan uit rode huid, bultjes, blaasjes en jeuk. Die verschijnselen beperken zich aanvankelijk tot de aan zonlicht blootgestelde huid, maar kunnen zich later uitbreiden naar de niet aan licht blootgestelde delen.

Diagnose

De huisarts zal op basis van je klachten en de zichtbare symptomen een diagnose stellen. Hij zal je doorverwijzen naar een dermatoloog. Die kan verder onderzoeken of de zonneallergie het gevolg is van UVA- of UVB-stralen. Dit kun je trouwens ook zelf al eens testen. Als je ook problemen krijgt achter glas, bij gebruik van zonnecrème en bij bewolkt weer, zijn de UVA-stralen waarschijnlijk de boosdoener.

Behandeling

1. Lichtgewenning

- Zon
Bij verschillende vormen van PMLE is het voldoende om de huid in het voorjaar langzaam aan het zonlicht te laten wennen. Door je huid langzaam te laten wennen, wordt deze iets dikker en wordt pigment aangemaakt. Zo wordt de huid beter beschermd tegen het ultraviolet licht. Wees op zonnige dagen voorzichtiger dan op bewolkte dagen.

- Lichtgewenningskuur
Afhankelijk welke vorm van PMLE en de ernst van de aandoening kan je kiezen voor een gewenningskuur. Ieder voorjaar wordt de huid  dan verschillende keren per week belicht met een ultraviolette lichtbron.

2. Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrèmes kunnen de huid niet volledig tegen het ontstaan van PMLE beschermen. De crèmes bieden voornamelijk bescherming tegen UVB. Kies voor een zonnebrandcrème met sunblocker en een factor van meer dan 25. Besef wel dat ook die niet alle UVA-straling kan tegenhouden.

3. Geneesmiddelen
In uitzonderlijke gevallen kan PMLE worden behandeld met geneesmiddelen. Deze middelen behoren tot de groep geneesmiddelen die ook tegen malaria worden voorgeschreven.

PMLE voorkomen

Laat je huid in het voorjaar al wennen aan de zon. Zo verklein je het risico op zware aanvallen van de huidverschijnselen van PMLE. Bescherm je huid altijd goed tegen de zon! Vermijd plotse blootstelling aan de zon, zoals bijvoorbeeld op wintersportvakanties.

Dit bericht is gepost op 13 mei 2009 om 11:55 am uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Alles over genitale herpes
Uveïtis, een inwendige oogontsteking