Couperose, wat is dat juist?

Couperose is een aandoening die zich kenmerkt de toename van de kleine bloedvaatjes (teleangiëcastiën) in het gelaat. Die zien eruit als grote rode vlekken. Couperose is geen ernstige aandoening, maar mensen die eraan lijden vinden het vooral op esthetisch vlak storend.

Hoe ziet couperose eruit?

Couperose manifesteert zich als rode vlekken op de wangen, de neus en het voorhoofd. Heel soms kunnen de vlekken zich ook op de kin bevinden. Vaak wordt gedacht dat personen met  couperose alcohol gedronken hebben of blozen. Daardoor wordt de aandoening als erg storend ervaren.

Wat is de oorzaak van couperose?

De rode vlekken zijn een gevolg van verwijde bloedvaten in de huid. Soms worden alleen de wangen rood, op andere momenten vormen zich lijnen en plekken in het gezicht. Soms is couperose een gevolg van rosacea, een ontstekingsreactie van de huid, maar het treedt ook vaak spontaan op.

Wie krijgt couperose?

Couperose treedt meestal voor de eerste keer op rond de leeftijd van 20 jaar, maar bereikt rond de leeftijd van 45 jaar een hoogtepunt. Couperose komt voornamelijk voor in Noord- en West-Europa. Vooral mensen met een licht huidtype hebben er last van. Ongeveer 10% van alle Belgen en Nederlanders zou couperose hebben.

Behandeling

Bij een opstoot van couperose, zijn er verschillende gels en crèmes waaruit je kunt kiezen op de markt.

Als je couperose hebt, kun je altijd kiezen voor een laserbehandeling. De laser zendt dan een lichtstraal uit op de plek die behandeld wordt. Op die manier worden de bloedvaten vernietigd. Na de behandeling zal je huid enkele dagen rood zien.

Couperose voorkomen

- Als je voelt dat je rood aanloopt, zuig dan op een ijsblokje
- Vermijd zonlicht, warmte en alcohol
- Eet geen pikant of sterk gekruid voedsel
- Gebruik geen medicatie met cortisonen
- Gebruik milde reinigingsproducten
- Vermijd medicatie met cortisonen

Dit bericht is gepost op 13 mei 2009 om 11:17 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Conjunctivitis, een pijnlijke ontsteking aan het bindvlies
Alles over genitale herpes