Conjunctivitis, een pijnlijke ontsteking aan het bindvlies

Conjunctivitis of bindvliesontsteking is een aandoening waarbij het bindvlies van het oog ontstoken geraakt. Het bindvlies vind je aan de buitenkant van het oogwit en de binnenkant van het ooglid. Bacteriën,  virussen, allergieën, of contact met chemische stoffen kunnen bindvliesontsteking veroorzaken.

Oorzaken

Je ogen komen elke dag in aanraking met allerlei stoffen, waaronder bacteriën. Afbraakstoffen in onze tranen beschermen de ogen hiertegen. Maar soms komen bacteriën achter de oogleden, waar de afweerstoffen minder effect hebben.

Er bestaan twee soorten bindvliesontstekingen: besmettelijke en niet-besmettelijke ontstekingen. Besmettelijke conjunctivitis wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus. Dit type bindvliesontsteking is dus erg besmettelijk. Ongeveer 70% van alle bindvliesontstekingen is besmettelijk.

Een niet-besmettelijke conjunctivitis is het gevolg van allergieën, contact met chemicaliën of een andere ziekte. Dat kan ook veroorzaakt worden door een plotse drukverandering in het hoofd.

Symptomen

De symptomen van een besmettelijke bindvliesontsteking, kunnen bestaan uit oogpijn, rode en gezwollen ogen, vochtverlies en jeuk aan het oog.

Bij een niet-besmettelijke bindvliesontsteking verschillen de symptomen lichtjes. Je oog zal dan onophoudelijk tranen, je zult veel moeten niezen en je krijgt een lopende neus.  Als de jeuk veroorzaakt wordt door een chemische stof, kan het oog branden.

Behandeling

Neem, wanneer je denkt dat je een bindvliesontsteking hebt, zo snel mogelijk contact op met je arts. Deze zal een staal van het oogvocht nemen om te achterhalen hoe de ontsteking ontstaan is. Aan de hand daarvan kan de medicatie of behandelingsmethode bepaald worden. Zo kan hij vaststellen welke behandelingsmethode het beste is.
Medicijnen zijn bij de behandeling van een bindvliesontsteking meestal niet nodig. In het geval van een bacteriële infectie, zal je arts je wel vaak een antibioticumzalf voorschrijven. Bij een virale ontsteking zijn antibiotica niet nodig.

Als je een bindvliesontsteking hebt, mag je geen contactlenzen dragen. Door een goede hygiëne kan je voorkomen dat het andere oog of mensen uit je omgeving besmet geraken. Was regelmatig je handen, gebruik een schone handdoek en wrijf niet in je ogen.

Dit bericht is gepost op 13 mei 2009 om 10:51 am uur en is geplaatst in Ogen, overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Vragen over bloeddruk
Couperose, wat is dat juist?