Alles over genitale herpes

Genitale herpes, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die vrij vaak voorkomt in de westerse wereld, wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). Ongeveer 1 op de 5 volwassenen is drager van dit virus.

Oorzaken

Er bestaan twee typen van het virus. Ten eerste is er het type dat genitale herpes veroorzaakt. Die aandoening krijg je wanneer je bij seksueel contact met iemand die al besmet is met het virus. Bij zowel mannen als vrouwen leidt het tot pijnlijke zweren rond het  geslachtsorgaan. Type 1 komt het vaakst voor. Dit type veroorzaakt pijnlijke blaasjes rond de mond, ook wel koortsblaasjes genoemd.
Mensen die medicatie nemen die hun immuunsysteem verzwakt, hebben een grotere kans om de ziekte op te lopen. Hun lichaam is immers verzwakt, waardoor hun lichaam zich makkelijker kan manifesteren.

Genitale herpes vormt een ernstig risico voor zwangere vrouwen. Kinderen die besmet zijn met de ziekte, kunnen daar ernstige letsels aan overhouden. Toekomstige moeders die vermoeden dat ze misschien de ziekte hebben kunnen zich best laten onderzoeken. Als er sprake is van genitale herpes, wordt meestal gekozen voor een keizersnede.

Symptomen

De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Sommige patiënten hebben geen tot weinig symptomen, anderen hebben regelmatig last van de ziekte. De incubatietijd bedraagt 2 tot 20 dagen.

Sommige mensen hebben geen of weinig symptomen terwijl anderen regelmatig last hebben van de ziekte. De incubatietijd bedraagt 2 tot 20 dagen. De patiënt kan zelfs nog maanden na de besmetting last hebben van de ziekte.

De eerste uitbraak van de ziekte is vaak de meest pijnlijke. Herpes simplex veroorzaakt pijnlijke blaren vol vocht rond de geslachtsorganen of de mond. Naast deze symbolen vertonen veel patiënten griepachtige symptomen zoals overgeven, misselijkheid en hoofdpijn.

De eerste keer dat de ziekte uitbreekt is vaak de ergste en meest pijnlijke uitbraak. De aandoening veroorzaakt pijnlijke blaren die gevuld zijn met vocht. Deze blaren komen rond de geslachtsorganen of de mond voor. Sommige mensen krijgen naast deze blaren ook nog symptomen van een griep zoals misselijkheid, overgeven en hoofdpijn.
Na 2 tot 10 dagen verdwijnen de blaren vanzelf. Het virus blijft evenwel passief in het lichaam. De ziekte kan de patiënt later weer parten gaan spelen door verkoudheid, vermoeidheid, stress, zonnebrand of seksueel contact.

Hoe langer iemand herpes heeft, hoe vaker de symptomen voorkomen. Een gemiddelde van een tiental uitbraken per jaar is normaal, maar na verloop van tijd kan dit afnemen.

De aandoening kan complicaties met zich meebrengen. Soms leidt de genitale herpes tot een soort oogontsteking.

Behandeling

Herpes kan, in tegenstelling tot andere geslachtsziekten, niet genezen worden. Wel kunnen de symptomen bij een uitbraak behandeld worden. Tegen het virus zelf is echter geen enkel medicijn bestand.

Herpes is een ziekte die behandeld kan worden, maar niet volledig kan worden genezen. De symptomen komen gedurende een korte periode voor en verdwijnen daarna weer. De ziekte is het meest besmettelijk op het moment dat de symptomen voorkomen.

Behandeling

In tegenstelling tot bepaalde andere geslachtsziekten kan herpes niet genezen worden. De symptomen bij een uitbraak van de ziekte kunnen wel behandeld worden maar het voor het virus zelf is er geen medicatie beschikbaar.

Preventie

Besmettingen gebeuren bijna alleen maar wanneer er sprake is van een uitbraak en er zweren voorkomen. Beperk het contact met besmette personen tot een minimum. Als je seksueel contact heb, bescherm je dan, bijvoorbeeld met behulp van een condoom.

Dit bericht is gepost op 13 mei 2009 om 11:28 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, seksualiteit.

Andere interessante artikels: Couperose, wat is dat juist?
Zonneallergie en wat ertegen te doen