Vragen over bloeddruk

Bloeddruk is de vloeistofdruk in het slagadersysteem, met andere woorden de druk die op de vaten uitgeoefend wordt doordat het hart het bloed rondpompt in het lichaam.

Omdat het bloed ieder lichaamsdeel moet bereiken om het van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, moet het hart hard pompen om het in alle uiteinden van het lichaam te krijgen. Als het hart samentrekt, wordt er veel bloed door de slagaders geperst en wordt de druk op de bloedvaatwanden hoger. Dit is de systolische druk of bovendruk. Na het samentrekken ontspant het hart zich en neemt de druk op de vaten af. Dit is de diastolische druk of onderdruk.

Merk ik het als ik een hoge bloeddruk heb?

Nee, veel mensen weten niet eens dat hun bloeddruk te hoog is. Vooral in de beginfase veroorzaakt bloeddruk bijna nooit lichamelijke klachten.

Hoe meet ik mijn bloeddruk?

De bloeddruk schommelt altijd.’s Morgens en ’s avonds is de bloeddruk vaak lager dan ’s middags. Als je beweegt of praat, stijgt de bloeddruk. Maar ook  stemmingen als angst en boosheid laten de bloeddruk stijgen. Als het hart erg hard en snel klopt, met andere woorden, als je je hart in je keel voelt kloppen, stijgt de druk op de bloedvaten.

Omdat de bloeddruk zo schommelt, zijn er minstens drie metingen nodig voor men kan vaststellen dat er sprake is van een hoge bloeddruk. Je doet die metingen best met tussenpozen van enkele weken, maar wel op hetzelfde moment van de dag en onder vergelijkbare omstandigheden, anders zijn de resultaten niet betrouwbaar.

Hoe kom ik aan een hoge bloeddruk?

Voor hoge bloeddruk is er meestal niet echt een verklaring. Soms gaat het om een ziekte van de nieren of de bijnieren. Sommige leef-en eetgewoonten hebben wel een slechte invloed op de bloeddruk. Ook weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik en stress hebben een nadelige invloed. Sommige medicijnen hebben door hun werking een nadelige invloed op de bloeddruk. Verder speelt ook erfelijke aanleg een rol.

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk is geen ziekte maar wel een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het gevolg van een langdurige hoge bloeddruk kan beschadiging aan hart, vaten, nieren en ogen zijn. Deze beschadigingen kunnen leiden tot complicaties zoals: hartfalen, hartinfarct, herseninfarct, angina pectoris of hartkramp, nierfunctiestoornis en oogbeschadiging. De bloeddruk moet dus zeker behandeld worden.

Hoe kan de bloeddruk verlaagd worden?

Als een te hoge bloeddruk is vastgesteld, bepaalt de arts in overleg met de patiënt de behandeling. Hij zal je altijd aanraden gezond te eten en weinig zout te gebruiken. Als je overgewicht hebt, is het belangrijk af te vallen. Een diëtist kan je helpen met het aanpassen van je eetpatroon. Daarbij moet je ook je levensstijl aanpassen. Beweeg voldoende, stop met roken en leef zo ontspannen mogelijk. Als je bloeddruk dan nog te hoog blijft, kan je arts je medicijnen voorschrijven.

Dit bericht is gepost op 27 april 2009 om 9:28 am uur en is geplaatst in Bloeddruk.

Andere interessante artikels: Wat is tendinitis (peesontsteking)?
Conjunctivitis, een pijnlijke ontsteking aan het bindvlies