Wat is tendinitis (peesontsteking)?

Tendinitis is een ander woord voor peesontsteking. Pezen zorgen voor de aanhechting van de spieren aan de botten en bevinden zich aan het uiteinde van de spieren. Een ontsteking van de pezen kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaken en risicofactoren

Een pees kan ontsteken door een blessure of door de overmatige prikkeling van de pees of spier. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een bepaalde beweging steeds herhaald wordt of als de activiteit plots toeneemt.  Sporters die een intensief trainingsprogramma volgen, kunnen ook een peesontsteking krijgen.

Er zijn ook nog een aantal andere risicofactoren verbonden aan tendinitis. Een verschil in beenlengte of een afwijking aan de voet spelen een rol bij het ontstaan van tendinitis. Ook minder stabiele gewichten of osteoporose kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van tendinitis. Dat is vooral het geval bij mensen van boven de 40.

Diagnose

De arts stelt de diagnose peesontsteking meestal op grond van klachten en op grond van de voorgeschiedenis (te veel gebruik of overbelasting van de spieren). Af en toe kan een MRI- of botscan nodig zijn om zekerheid te bieden. Ook andere onderzoeksmethoden, zoals bloedonderzoek, kunnen aan te raden zijn.

Behandeling

Als een peesontsteking het gevolg is van te veel gebruik of overbelasting van een spiergroep, dan gaan de klachten meestal over door de pijnlijke spieren te laten rusten. De dokter kan je ontstekingsremmers voorschrijven. Ook massage kan helpen. Als er een lichamelijke beperking of aanleg is, kunnen de klachten ook verminderen na het innemen van ontstekingsremmers of na een massage.

Als de peesontsteking het gevolg is van lichamelijke aanleg of beperkingen, kan oefentherapie ertegen helpen. Heel zelden wordt er overgegaan tot een operatie.
In de eerste plaats moet je voor een peesontsteking langsgaan bij je huisarts. Hij zal je eventueel verder verwijzen naar een fysiotherapeut. Als de peesontsteking operatief behandeld moet worden, komt de patiënt terecht bij een orthopedisch chirurg.

Dit bericht is gepost op 15 april 2009 om 4:01 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten, sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: Wat is het Syndroom van Gilbert?
Vragen over bloeddruk