Een spastische darm, wat doe je eraan?

Het  irritable bowel syndrome (IBS) of prikkelbare-darmsyndroom (PDS), ook wel eens spastische darm genoemd, is een aandoening waaraan wereldwijd miljoenen mensen lijden. Er is nog geen verklaring gevonden voor de klachten.

Het prikkelbare-darmsyndroom is een vervelende maar vrij onschuldige aandoening van het maag-darmstelsel. De spieren in de darmwand maken continu een ritmische beweging. Ze vernauwen en ontspannen zich terug. Daardoor zal de inhoud van de darm naar onder glijden. Dat proces is de peristaltiek. Bij mensen met irritable bowel syndrome is de peristaltiek sterker en frequenter.

10 à 20% van de mensen heeft een spastische darm. Veel mensen weten niet dat ze de aandoening hebben en gaan er nooit mee naar de dokter. Bij vrouwen komt het prikkelbare-darmsyndroom twee keer zo vaak voor als bij mannen. Bij mensen tussen 20 en 30 jaar is de aandoening het hevigst

Symptomen

De belangrijkste symptomen van IBS zijn:
- Herhaaldelijke buikpijn
- Constipatie
- Diarree & wisselend ontlastingspatroon
- Opgezwollen gevoel
- Winderigheid
- Hoofdpijn

Andere mogelijke symptomen:

- Boeren
- Slechte adem
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
- Gevoel dat je na een bezoek aan het toilet nog niet helemaal klaar bent
- Klachten bij het plassen

Oorzaak

De precieze oorzaak van een spastische darm is onbekend. Stress, angst en depressie worden wel genoemd als mogelijke oorzaken. In sommige gevallen ontstaan de klachten pas na een ernstige darminfectie.  Soms is er sprake van een overgevoeligheid voor voedsel.

Behandeling

Het prikkelbare-darmsyndroom is vrij onschuldig. Een bezoek aan de huisarts zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Als je zelf ernstige lichamelijke klachten ondervindt, zoals blijvende buikpijn of diarree, bloed bij de ontlasting, koorts,… kun je best een bezoekje brengen aan de dokter.

Er  bestaat nog geen behandeling. Een gezond dieet met vers fruit en groenten is een aanrader. Vermijd pikant en vet eten, alcohol, thee en koffie en groenten die winderigheid veroorzaken.

Bepaalde medicijnen kunnen de symptomen verzachten: laxeermiddelen, anti-diarreemiddelen, bulkvormers, enz. Toch wordt het gebruik van medicijnen in de meeste gevallen afgeraden.

Dit bericht is gepost op 15 april 2009 om 3:50 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Zo verbrand je een kilo vet
Wat is het Syndroom van Gilbert?