Meer weten over zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem wordt ook wel eens ‘voetschimmel’ genoemd. Het gaat om een infectie van de voet die veroorzaakt wordt door een schimmel uit de groep van de dermatofyten. De meeste mensen lopen de aandoening op in het zwembad, vandaar de benaming zwemmerseczeem.

Oorzaken

De schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt dringt door tot de dode buitenlaag van de huid. Schimmels nestelen zich immers graag in een warme, donkere en vochtige omgeving. de schimmel loop je het snelst op op plaatsen die veel in contact komen met vochtige, blote voeten, zoals het zwembad of gemeenschappelijke douches. Slecht geventileerde schoenen en sokken kunnen een echte broeihaard vormen voor deze schimmels. Ook het dragen van schoenen van iemand met zwemmerseczeem leidt tot besmetting met zwemmerseczeem.

Symptomen

De typische symptomen van zwemmerseczeem zijn roodheid en schilfervorming tussen de tenen. Meestal gaat dit niet vergezeld van pijn, jeuk of geur. De infectie kan zich uitbreiden tot de voetzolen. Daar doet het zich dan voor als roodheid, schilfers en blaren.

De voetschimmel kan na een tijd een secundaire bacteriële infectie veroorzaken. Die kan zich manifesteren als vochtige huid, afbraak van het weefsel en uitgebeten stukken huid tussen de tenen. De vliezen tussen de tenen kunnen in een vergevorderd stadium wit worden, zacht en vochtig worden, jeuken en zelfs stinken.

Zwemmerseczeem gaat soms gepaard met kalknagel, een schimmelinfectie van de teennagels.

Behandeling en preventie

Op de droge en schilferige delen van je voet kan je zalf of crème tegen de schimmel aanbrengen. Als de aandoening zich al te ver ontwikkeld heeft, kan het nodig zijn orale medicatie te nemen.

Je kunt wel een aantal maatregelen treffen om zwemmerseczeem te voorkomen:

- Droog na het zwemmen je voeten af. Vergeet zeker de teenvliezen niet.
- Draag sokken die gemaakt zijn van absorberende vezels. Trek elke dag propere sokken aan.
- Draag in zwembaden en gemeenschappelijke douches watersandalen of slippers.
- Loop bij warm weer zoveel mogelijk op blote voeten.
- Draag niet altijd dezelfde schoenen.
- Verlucht je schoenen ’s nachts.

Dit bericht is gepost op 6 april 2009 om 3:18 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Minoxidil, het wondermiddel tegen kaalheid?
Zo verbrand je een kilo vet