Verschillende soorten hielpijn

Hielpijn is een kwaaltje dat verschillende oorzaken kan hebben. Meestal gaat het om een lokale aandoening die alleen de voet treft, maar soms is het te wijten aan een ziekte van het hele lichaam, zoals reumatoïde artritis of jicht.

Hielspoor (fasciitis plantaris)

Hielspoor is een abnormale botvergroeiing die het gevolg is van een ontsteking van de pees aan de onderkant van de voetzool oftewel de plantaire fascie. Als de plantaire fascie overbelast wordt, kan dat leiden tot hielpijn. Tot de risicogroepen behoren mensen met obesitas, lopers en andere atleten en zwangere vrouwen. Hielspoor kan ook het gevolg zijn van tegen iets zwaars te duwen of slechte schoenen te dragen. Plantaire fasciitis ontstaat vaak na een periode van intensieve training. Vooral lopers die altijd grotere afstanden overbruggen hebben daar last van.

Behandeling: de beste remedie is rust, maar in praktijk is dat vaak niet haalbaar. Hielspoor gaat vanzelf over, maar het kan vaak weken tot zelfs jaren duren. Het is een aanrader schokdempende schoenen of inlegzooltjes aan te schaffen. Een podotherapeut kan je een zooltje geven met een uitsparing op de plek waar de spoor zit. Een ontstekingswerend en pijnstillend middel kan het genezingsproces sneller doen verlopen. Als de klachten blijvend zijn, gaat mens soms over tot verwijdering van de spoor.

Ziekte van Sever

De Ziekte van Sever is een aandoening die vaak voorkomt bij actieve kinderen in de groei tussen 8 en 14 jaar oud. Vooral  kinderen die veel sporten en zeker kinderen die een sport beoefenen waarbij ze veel moeten springen hebben er last van. Het centrum van het hielbeen wordt overbelast en geraakt geïrriteerd. Tijdens het sporten ondervinden de kinderen pijn.

Behandeling: de Ziekte van Sever gaat vanzelf over, maar voldoende rust zodat de hiel niet langer belast wordt is aan te raden. Tijdelijk stoppen met sporten is in veel gevallen noodzakelijk. Een schokdempende steunzool kan in veel gevallen ook al redding bieden.

Slijmbeursontsteking (bursitis)

Slijmbeursontsteking van de hiel  of achillobursitis is een ontsteking van de slijmbeurs of bursa. De slijmbeurs is het met vocht gevulde stootkussentje tussen een pees en de onderliggende botstructuur bij een gewricht. Bursitis leidt tot pijn aan de onder- of achterzijde van de hiel. Vaak is het een gevolg van een structurele overbelasting of trauma van de voet. Doordat men op een abnormale manier loopt, geraakt de voet overbelast.

Behandeling: Wie een achillobursitsis heeft, moet in de eerste plaats veel rusten. Verder zal de arts vaak ontstekingsremmers en inspuitingen met corticoïden aanraden. De bursa kan indien nodig operatief verwijderd worden.

Achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking is een ontsteking van de achillespees aan de achterzijde van de enkel. De aandoening is meestal het gevolg van een overmatige belasting van de achillespees, voornamelijk bij het sporten en dan vooral het hardlopen.

Behandeling:  de voet moet veel rusten. De achillespeesontsteking wordt behandeld met ontstekingsremmende geneesmiddelen. Als de pijn niet verdwijnt, kan kinesitherapie aangeraden zijn.

Geknelde pees

Een geknelde pees veroorzaakt pijn, tintelingen en een verlamd gevoel in de hiel. Het is vaak het gevolg van een verstuiking, een breuk of spataders in de hiel.

Dit bericht is gepost op 2 april 2009 om 8:53 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, spieren en gewrichten, lopen.

Andere interessante artikels: Hepatitis B, een ernstige leverinfectie
Hielspoor, zware pijn aan de hiel