Stoppen met roken met Champix

Champix is een hulpmiddel om te stoppen met roken dat sinds december 2006 op de Belgische markt verkrijgbaar is. Het zou tot vier keer meer succes boeken dan andere hulpmiddelen.

Champix is een middel op basis van varenicine, een synthetische variant op cystine. Champix werkt in op de nicotinereceptoren in de hersenen. Het blokkeert deze, waardoor er bij het stoppen met roken niet veel ontwenningsverschijnselen bestaan.

Daarbij zal Champix ook de bevrediging van het roken verminderen. De roker zal veel minder genieten van zijn sigaret. In tegenstelling tot andere middelen om te stoppen met roken bevat Champix geen nicotine. De producent van Champix is Pfizer, bekend van onder meer Viagra.

Een behandeling met Champix duurt doorgaans 12 weken. Afhankelijk van wat je dokter voorschrijft, moet je elke dag 1 of 2 pilletjes nemen.

Kritiek

Champix heeft na zijn verschijning op de markt al verschillende keren onder vuur gelegen. Zo is er een onderzoek geopend naar het verhoogde risico op zelfmoordneigingen en depressies ten gevolge van het gebruik van het middel. Toch heeft het middel wereldwijd al duizenden mensen van de sigaret afgeholpen.

Zyban

Champix is volgens onderzoeken 1,5 keer zo efficiënt als het antidepressiemiddel Zyban. Dat middel is niet op nicotine gebaseerd, maar onderdrukt ook het verlangen naar nicotine. Maar er blijven ontwenningsverschijnselen optreden.

Dit bericht is gepost op 2 april 2009 om 9:24 am uur en is geplaatst in stoppen met roken.

Andere interessante artikels: Keelpijn en wat je ertegen kunt doen
Minoxidil, het wondermiddel tegen kaalheid?