Keelpijn en wat je ertegen kunt doen

Keelpijn ontstaat bij irritatie, plaatselijke ontsteking of oppervlakkige beschadiging van het keelslijmvlies. Keelpijn kan allerhande oorzaken hebben en uit zich in de vorm van pijn bij het slikken, een droge keel en heesheid.

Oorzaken

Keelpijn kan veel verschillende oorzaken hebben:

- Virus
- Bacterie
- Lokale beschadiging van de keel
- Te veel roken
- Inademing van prikkelende stoffen
- Te veel heet eten en drinken
- Verkeerd gebruik van de stem
- Gevolg van een andere aandoening (verkoudheid, griep, hooikoorts)
- Bepaalde geneesmiddelen

Keelpijn voorkomen

- Stop met roken
- Gun je stem voldoende rust
- Adem geen prikkelende stoffen in
- Vermijd hete spijzen en dranken

Behandeling

Als je keelpijn hebt, moet je je keel zoveel mogelijk bevochtigen. Dat kun je doen door aan een snoepje of zuigtablet te zuigen of door met zout water te gorgelen. Op die manier stimuleer je de doorbloeding naar de keel. Houd je keel altijd goed warm met een koltrui of een sjaal.  Een pijnstiller kan ook efficiënt zijn bij keelpijn. Gebruik geen middelen met uitsluitend munt, eucalyptus of pepermuntolie. Die prikkelen namelijk de keel.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je naast keelpijn ook hoge koorts of andere ziektesymptomen hebt,  als je gele of witte puntjes opmerkt in je keel en als de pijn langdurig (meer dan 5 dagen) aanhoudt, kun je best een arts raadplegen.

Dit bericht is gepost op 2 april 2009 om 9:14 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Hysterectomie, verwijdering van de baarmoeder
Stoppen met roken met Champix