Hielspoor, zware pijn aan de hiel

Hielspoor of calcaneusspoor is een aandoening waarbij er sprake is van een uitstekend stukje bot aan het hielbeen. Symptomen die hierbij kunnen voorkomen zijn vochtophoping n de slijmbeurs onder de hielspoor, weefselontsteking en kloppende pijn. Iemand met hielspoor zal vaak de stand van zijn voet aanpassen om de pijn te verminderen. Daardoor kan de hielspoor juist verergeren.

Pijn

De pijn kan het gevolg zijn van:

- Overbelasting van de peesaanhechting aan het bot.
- De druk van de botuitwas.
- De druk van een passerende zenuw die door het hielspoor verdrukt wordt.

Als je loopt of staat voel je pijn aan de onderkant van de hiel doordat je veel gewicht laat rusten op het hielbeen. Het hielbeen kan pijn gaan doen en er kan een lichte zwelling ontstaan. Die pijn vermindert door voldoende rust te nemen. Het merendeel van de mensen met hielspoor heeft nergens last van. Hielspoor gaat meestal vanzelf over.

Oorzaken

Het peesblad (fascia plantaris) dat onder de voet loopt, zit vast aan de hiel en de voorvoet. Door overbelasting of door een verkeerde stand van de voeten komt er veel druk te staan op het peesblad. Daardoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan op de plaats waar het peesblad aan het bot vastzit. Als die scheurtjes genezen, kan er botuitwas ontstaan.

Diagnose en behandeling

De huisarts kan op basis van klachten en lichamelijk onderzoek een diagnose stellen. Om die diagnose te bevestigen kan een röntgenfoto gemaakt worden, maar soms is de uitwas zo klein dat deze niet op de foto te zien is. Steunzolen en vulkussentjes kunnen helpen om de hiel te corrigeren.

Als de patiënt erg veel pijn heeft, kunnen pijnstillende en ontstekingsremmende geneesmiddelen worden voorgeschreven. Bij erg zware gevallen kan door middel van een operatie het aangegroeide bot worden verwijderd.

Een hielspoor is erg hardnekkig. Houd er rekening mee dat je pas na maanden geen klachten meer zult ondervinden.

Dit bericht is gepost op 2 april 2009 om 8:57 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Verschillende soorten hielpijn
Hysterectomie, verwijdering van de baarmoeder