Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten is de naam van een zogenaamde seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De wratten komen zowel op de genitale als de anale gebieden voor, maar ook in het bovenste gedeelte  van de vagina en de baarmoeder en in de mannelijke plasbuis. Je kan ze opmerken door een gezwollen en rozig gebied. Soms zijn er helemaal geen symptomen, maar de wratten kunnen wel jeuken, branden of pijn doen tijdens de seks of het urineren.

Beschrijving

Genitale wratten, ook aangeduid met de wetenschappelijke term condyloma acuminata, zijn kleine gezwellen op of bij de genitaliën. Net als alle andere wratten, worden ze veroorzaakt door een vorm van het humaan  papillomavirus. Genitale wratten is een van de SOA’s die wereldwijd het meeste voorkomt. Het virus dat de SOA veroorzaakt zit trouwens vooral in de normaal lijkende huiddeeltjes.

Mensen met genitale wratten schamen zich er vaak voor. Dat kan leiden tot emotionele en sociale problemen. Daarbij komen vaak gevoelens van boosheid kijken. Iedereen die ook seksuele contacten gehad heeft, kan het virus krijgen. Veel mensen die het virus hebben, weten er niets van.  Vaak komt de infectie pas boven water als het immuunsysteem van de persoon beproefd wordt door ziekte of door het nemen van medicijnen.  Een tekort aan foliumzuur of vitamine A kunnen ook een aanleiding zijn. Roken vormt ook een risicofactor.

Besmetting

Genitale wratten verspreiden zich via seksueel contact met een besmette partner. Ongeveer drie maanden na het bewuste seksuele contact ontwikkelen ze zich pas. Condooms kunnen helpen wratten te voorkomen, maar bieden geen waterdichte garantie.

Het humaan  pappilomavirus kan ook via het geboortekanaal aan een ongeboren kind doorgegeven worden. Het virus wordt in verband gebracht met 90% van alle baarmoederlijke kwaaltjes. Het kan ook van invloed zijn op kanker in het genitale of anale gebied. Met behulp van een colposcoop kan hij de baarmoederhals onderzoeken op aangetaste delen.

Genitale wratten worden verspreid via seksueel contact met een geïnfecteerde partner. Ze zijn zeer besmettelijk en kunnen zich drie maanden na contact ontwikkelen. Condooms kunnen helpen, maar verzekeren geen preventie. Het virus kan ook via het geboortekanaal aan een ongeboren kind worden doorgegeven. Het virus wordt geassocieerd met 90% van alle baarmoederlijke kwaaltjes en kan ook een grote rol spelen bij kanker in het genitale en anale gebied.

Diagnose

Kom je een bloemkoolachtig gezwelletje tegen op je genitaliën, breng dan zeker eens een bezoek aan de dokter. Die kan met zekerheid zeggen of je genitale wratten hebt of niet.  Hij kan een colposcoop gebruiken om de baarmoederhals te onderzoeken op aangetaste delen. Een abnormaal uitstrijkje zou ook op genitale wratten kunnen wijzen.

Behandeling

Voor genitale wratten bestaan er verschillende behandelingen, hoewel ze niet allemaal succesvol zijn. Er bestaan producten die het wratweefsel vernietigen en geneesmiddelen die het afweermechanisme kunnen veranderen. Je kan de wratten ook heelkundig laten verwijderen. Dat kan via cryotherapie (de wrat bevriezen), elektrocauterisatie(de wrat wegbranden met een speciaal apparaat), lasertherapie of heelkunde.

Dit bericht is gepost op 20 maart 2009 om 4:56 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat je nog niet wist over een gastric bypass
Alles over de griep