Wat je nog niet wist over een gastric bypass

Een gastric bypass is een operatie om obesitas bij extreem zwaarlijvige patiënten te bestrijden. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind door de creatie van een maagzakje. Dat zakje wordt via een voedsellis verbonden met de twaalfvingerige darm (duodenum), het voorste deel van de dunne darm en de andere delen van de dunne darm.

De bedoeling van de operatie is om malabsorptie te veroorzaken. Op die manier kun je minder snel de voedingsstoffen absorberen.
Eigenlijk zorgt een gastric bypass er dus voor dat een deel van het spijsverteringsstelsel wordt overgeslagen, waardoor het lichaam minder lang de tijd krijgt voedingsstoffen en calorieën op te nemen.

Roux-en-Y gastric bypass

De Roux-en-Y gastric bypass is de operatie die het vaakst uitgevoerd wordt. Er wordt een klein maagreservoir gecreëerd door een deel van de maag aan elkaar vast te nieten. Zo wordt de voedselopname beperkt. De rest van de maag is gescheiden van het bovenste reservoir. Een Y-vormig deel van de dunne darm wordt vervolgens aan het maagreservoir vastgemaakt. Op die manier moet het voedsel niet langs de bovenste delen van de dunnne darm, de twaalfvingerige darm of duodenum en de nuchtere darm of jejunum, passeren. De Roux-en-Y gastric bypass kan uitgevoerd worden met een laparoscopie of kijkoperatie. De patiënt zal dus sneller herstellen doordat er maar kleine incisies nodig zijn in de buik.

Biliopancreatische deviatie of Scoparino (uitgebreide gastric bypass)

De biliopancreatische deviatie of Scoparino is een ingewikkelde operatie waarbij het onderste deel van de maag verwijderd wordt. Op die manier blijft er een klein reservoir over, dat rechtstreeks met het uiteinde van de dunne darm verbonden wordt. Zo worden de twaalfvingerige darm en de nuchtere darm volledig overgeslagen en het effect van malabsorptie bereikt. De operatie is meestal erg succesvol, maar wordt niet vaak uitgevoerd wegens het risico op nutritionele tekorten.

Deze gastric bypass-operatie is een stuk gecompliceerder. Tijdens de operatie wordt het onderste deel van de maag namelijk verwijderd. Het kleine reservoir dat overblijft, wordt rechtstreeks met het uiteinde van de dunne darm verbonden, waardoor de twaalfvingerige darm en de nuchtere darm volledig overgeslagen worden. Deze operatie is meestal erg succesvol wat gewichtverlies betreft, maar wordt niet vaak uitgevoerd omwille van het risico op nutritionele tekorten.

Risico’s

Aan de operatie zijn enkele mogelijke risico’s en complicaties verbonden. De nietjeslijn kan breken, maar het maagreservoir kan ook uitrekken en dezelfde grootte krijgen als de maag voor de ingreep.

Nutritionele tekorten kunnen bij sommige patiënten gezondheidsproblemen veroorzaken. De maag kan in de buikholte lekken. Daardoor kunnen de maagzuren andere organen bereiken, wat gevaarlijk is.

Bij het Dumpingsyndroom beweegt de maaginhoud zich te snel door de dunne darm. Symptomen hiervan zijn misselijkheid,bleekheid, een gevoel van zwakte, zweten en diarree. Als je zoetigheden eet, voel je je ook meteen zwak. Ten gevolge van het gewichtsverlies kan de patiënt last krijgen van galstenen.

Dit bericht is gepost op 20 maart 2009 om 4:43 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Verschillende soorten darmontsteking
Wat zijn genitale wratten?