Wat is een beroerte?

Een beroerte, hersenbloeding, herseninfarct ofwel een cerebrovasculaire aandoening (CVA) is een stoornis in de hersenen, veroorzaakt door te weinig bloedvoorziening. Oorzaken kunnen een gescheurd bloedvat of een afsluiting van de ader met als gevolg een herseninfarct zijn.

Soorten

Hersenbloedingen kunnen we opdelen in subarachnoïdale bloedingen (SAB), bloedingen tussen de hersenvliezen net onder de schedel of hersenbloedingen in het dieper gelegen hersenweefsel. Ongeveer 80% van de beroertes zijn herseninfarcten, 10% hersenbloedingen, 5% subarachnoïdale bloedingen. De overige 5% zijn zeldzame of moeilijke te classificeren vormen van beroerte.

Symptomen

De symptomen van een beroerte kunnen heel erg van elkaar verschillen. Beroertes gaan altijd gepaard met neurologische uitvalsverschijnselen die langer dan 24 uur duren of zelfs de dood tot gevolg hebben. Welke symptomen optreden is afhankelijk van de plaats van de beschadiging in de hersenen en de hoeveelheid aangetast hersenweefsel.

Symptomen die vaak voorkomen zijn:

  • Verlamming in een helft van het lichaam, meestal de tegenovergestelde lichaamshelft
  • Uitval van een gezichtshelft
  • Problemen met taal (spreken (afasie), schrijven, lezen, begrijpen)
  • Beperking in ruimtelijk zicht
  • Stoornissen in denkvermogen (geheugenproblemen, trager denken, etc.)
  • Slikproblemen
  • Incontinentie
  • Duizeligheid en evenwichtsstoornissen
  • Karakterveranderingen
  • Veranderingen in emoties

TIA

Als de patiënt binnen 24 uur herstelt, spreken we niet van een beroerte, maar van een Transient Ischaemic Attack (TIA). Een TIA duurt korter dan een uur. De onderliggende oorzaken van beroertes en van TIA’s zijn nagenoeg hetzelfde, dus het onderzoek en de preventieve maatregelen komen overeen.

Dit bericht is gepost op 20 maart 2009 om 2:50 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Behandeling van een liesbreuk
Hoe verloopt een bevalling?