Verschillende soorten darmontsteking

Een darmontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de darmen. Erg vervelend dus, maar wist je dat er ook verschillende soorten darmontsteking kunnen onderscheiden?

Acute darmontsteking

Een acute darmontsteking wordt doorgaans veroorzaakt door bacillen en treedt op door het eten van besmette voedingsmiddelen of het drinken van besmet water. Een tot twee weken na de besmetting begint het slijmvlies van de darm en het onderliggende weefsel te ontsteken. Daardoor kunnen de bacillen zich via de bloedbaan in het lichaam verspreiden. De Bij tyfusbacillen zijn de belangrijkste symptomen diarree, met soms bloed en slijm in de ontlasting, koorts en rode vlekjes op de buik. Paratyfusbacillen veroorzaken dezelfde ziekteverschijnselen, alleen niet zoveel.

Chronische darmontsteking

Een chronische darmontsteking wordt doorgaans veroorzaakt door bacillen of door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water. Chronische ontstekingen komen vooral voor in de dikke darm. Ziekten die we tot de chronische darmontstekingen rekenen zijn onder meer colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Regionale darmontsteking

Een regionale darmontsteking komt voor in het laatste deel van de kronkeldarm en gaat gepaard met bindweefsel- en zweervorming.

Dit bericht is gepost op 20 maart 2009 om 4:22 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: COPD: longemfyseem of chronische bronchitis
Wat je nog niet wist over een gastric bypass