Gastro-esofagaal reflux (brandend maagzuur)

Bij brandend maagzuur wordt vaak gedacht aan mensen met overgewicht, die slecht eten en een stressvol leven leiden. Dat beeld klopt voor een deel, want als je je gewicht goed onder controle hebt, is de kans op brandend maagzuur maar zeer klein. Toch zijn er ook mensen die last hebben van maagzuur en er zelf niets aan kunnen doen.

Het stereotiepe beeld van mensen met brandend maagzuur: mensen met overgewicht die een zeer stresserend leven hebben en slecht eten. Voor een deel klopt dat beeld jammer genoeg (denk er wel aan dat, als je je gewicht goed in de gaten houdt, je heel weinig kans hebt op brandend maagzuur) maar er zijn ook mensen die last hebben van maagzuurgerelateerde ziektes die er zelf helemaal niets aan kunnen doen.

Symptomen

Het klopt niet dat je bij brandend maagzuur altijd een zure smaak in je mond hebt, hoewel dit vaak wel het geval is. Andere kenmerken zijn pijn achter het borstbeen, misselijkheid en keelpijn. Achter het borstbeen duikt een scherpe pijn op. Dit is de plek waar je slokdarm overgaat in je maag.

Mensen zijn vaak bang als ze de eerste keer last hebben van brandend maagzuur. Dat komt doordat ze de pijn verwarren met hartklachten. Toch kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en je laten onderzoeken. Vaak blijkt het dan om maagzuur te gaan.

Oplossingen

Er bestaan veel zelfhulpoplossingen. Als je vaak last hebt van brandend maagzuur, is het aan te raden eens  langs te gaan bij de dokter. Er bestaan verschillende soorten medicijnen die het probleem verhelpen. Er zijn medicijnen die een beschermende laag aanbrengen, medicijnen die de productie van maagzuur afremmen, medicijnen die de werking van de maag- en slokdarmspieren verbeteren en medicijnen die het maagzuur binden. Je kan best ook je eetgewoonten aanpassen en ervoor zorgen dat je niet plat slaapt.

Slokdarmontsteking

Het terugvloeien van je maagzuur (reflux) naar de slokdarm, kan de slokdarm beschadigen. De slokdarm heeft namelijk geen beschermend laagje zoals de maag.  Als de slokdarm beschadigd geraakt, noemen we dat een slokdarmontsteking of een oesofogale reflux. Het is een pijnlijke aandoening waarvoor je soms levenslang medicatie moet nemen.

Als je maagzuur vaak terugvloeit (reflux) naar de slokdarm, kan de slokdarm beschadigd geraken omdat de slokdarm geen beschermend laagje heeft tegen het maagzuur zoals de maag. Dat heet een slokdarmontsteking. Het is een pijnlijke aandoening waarvoor je redelijk lang medicatie moet nemen, soms zelfs levenslang.

 • Pas je levensstijl aan
 • Eet of drink geen:
 •  pikant voedsel
 • dranken met bruis in
 • thee, koffie of andere prikkelende dranken
 • gefrituurd eten
 • zure dingen
 • tomaten
 • Eet niet meer na 20.00 uur ’s avonds en zorg ervoor dat je hoofd wat hoger ligt dan de rest van je lichaam
 • Gebruik paracetamol als pijnstiller
 • Beperk stress

Dit bericht is gepost op 20 maart 2009 om 3:51 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is een borderlinestoornis?
Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?