Alles over de griep

De griep, iedereen heeft het ongetwijfeld al eens gehad. Je voelt je slap, koortsig en ziek. Maar wat kan je eraan doen? En kan je het voorkomen?

De griep

Griep wordt veroorzaakt door een virus, meer bepaald het influenzavirus.  Dat virus infecteert de luchtwegen. Griep wordt vaak verward met verkoudheid, omdat veel van de symptomen overeen komen.

Het influenzavirus verspreidt zich zo gemakkelijk omdat het erg besmettelijk is. Bij het inademen van besmette lucht kan je het virus al in je lichaam krijgen. Maar je kan het ook krijgen als je van hetzelfde glas als een besmet persoon drinkt.

Griep is op zich geen gevaarlijke ziekte, maar de ziekte kan zich ontwikkelen tot een virale longontsteking, wat al gevaarlijker is. Ieder jaar sterven ook een aantal mensen aan de griep. Dat zijn dan vooral bejaarden en chronisch zieken, die een verzwakt immuunsysteem hebben. Het virus kan zich aanpassen en zo in verschillende vormen opduiken. Omdat het virus voortdurend evolueert, is een jaarlijkse inenting noodzakelijk als je de kans dat je griep zult krijgen wilt verkleinen.

Symptomen

Het virus zorgt ervoor dat je je erg zwak en moe voelt en koorts hebt. Andere symptomen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Tranende ogen
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Misselijkheid
 • Spierpijn
 • Lopende neus
 • Maag- en darmklachten
 • Gebrek aan eetlust
 • Koorts
 • Rillingen over je lichaam
 • Algemene conditie vermindert

De symptomen houden meestal een paar dagen aan, waarna ze langzaamaan minderen. De griep kan wel nog lange tijd blijven nawerken.

Behandeling

De methode die het beste helpt tegen de griep is nog steeds uitrusten. Blijf in bed liggen, drink genoeg en slaap zoveel mogelijk. Neem eventueel een pijnstiller. De griep is in de meeste gevallen geen gevaarlijke ziekte.

Maar wanneer je meer dan drie dagen hoge koorts hebt, je moeilijk kan ademhalen en de pijn alleen maar erger wordt, kan je best eens een bezoek brengen aan de dokter.

De griep voorkomen

Een griepvaccin bestaat uit dode of verzwakte organismen van een virus. Daarom moet er steeds een nieuw vaccin gemaakt worden met de meest recente vorm van het virus.  De vaccinatie bestaat meestal gewoon uit een prikje waarmee de dokter het verzwakte virus rechtstreeks in de spieren spuit. Na een vaccinatie ben je binnen de week immuun voor de griepepidemie die op dat moment heerst. Je kan je dus best op tijd laten inenten. De inenting laat je best in oktober of november zetten.
De vaccinatie is voor 70 à 80% effectief. Als je toch geveld wordt door het virus, zal je door de preventieve vaccinatie sneller gaan genezen.

Koud en nat weer in de winter zorgt er ook voor dat je immuunsysteem verzwakt, zeker wanneer je te lang in de koude of regen gelopen hebt. Als je griep op dat moment wilt voorkomen, blijf je best uit de buurt van de plekken waar veel mensen komen, zoals winkelcentra en markten. Probeer ook mensen die hevig hoesten of niezen te vermijden.

Als je al besmet bent, kan je ervoor zorgen dat je anderen niet besmet. Was regelmatig je handen, gebruik een zakdoek als je niest en ga niet naar plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Dit bericht is gepost op 20 maart 2009 om 5:05 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Wat zijn genitale wratten?
Hepatitis B, een ernstige leverinfectie