Wat is artritis?

Artritis is een ontsteking van de gewrichten, waar wel 200 verschillende soorten van bestaan. Door de aandoening voelen de gewrichten pijnlijk, stijf en gezwollen aan. Artritis kan er ook toe leiden dat je in je bewegingsvrijheid beperkt wordt. De twee vormen die het meest voorkomen zijn artrose en reumatoïde artritis.

Artrose

Artrose is een gevolg van een beschadiging van het kraakbeen in de gewrichten. Als het kraakbeen helemaal verdwenen is, zijn de beenderen onbeschermd en schuren ze tegen elkaar aan, wat erg pijnlijk is. De plaatsen waar artrose het meest voorkomt zijn de vingers, heupen, knieën en ruggengraat. Artrose komt vooral voor bij geblesseerde gewrichten of gewrichten die te veel gebruikt zijn. Wat precies de oorzaak is van artrose, is niet bekend.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis kent een langzame ontwikkeling. In een eerste stadium zullen de gewrichten enkel pijnlijk zijn na fysiek werk of lichaamsbeweging. Maar een gedeelte van de mensen met deze aandoening ervaren die pijn. Maar de pijn wordt steeds heviger. In een tweede fase hebben ze voortdurend of met tussenpozen pijn. Bij gebruik van het gewricht, kan het een geluid maken alsof er een been tegen een ander wrijft.

Reumatoïde artritis is een auto-immune aandoening. Het immunsysteem, dat normaal gezien reageert op lichaamsvreemde indringers en infecties, zal niet goed meer werken en op die manier het lichaamweefsel aantasten. De oorzaak van de ziekte is tot nu toe niet bekend.

Behandelingen

Een gezond en gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging hebben zeker een goede invloed op artritis. Verder kunnen patiënten pijnstillende medicijnen en ontstekingsremmende middelen innemen. Ter behandeling van artritis zijn er verschillende operaties, maar daar doet men alleen een beroep op als de andere behandelingen niet hielpen.

Een gevarieerd en evenwichtig dieet heeft een goede invloed op artritis, net als lichaamsbeweging. Er bestaan verschillende medicijnen om de pijn te onderdrukken en tegen de ontsteking in de gewrichten. Er worden ook verschillende operaties toegepast ter behandeling van artritis, maar enkel en alleen als de andere behandelingen niet efficiënt waren.

Operaties

- Arthrodese: het gewricht wordt operatief vastgezet. Het laatste kraakbeen wordt verwijderd en de botuiteinden worden zo vastgezet dat ze uiteindelijk aan elkaar vastgroeien.
- Arthroscopie: De arts kan met een arthroscoop in het gewricht kijken. Zo kan hij kraakbeen weghalen en een te snelle groei tegenwerken
- Arthroplastie: het volledige gewricht wordt vervangen.
- Synovectomie: het slijmvlies dat de gewrichten met elkaar verbindt wordt verwijderd.
- Osteotomie: correctie van vervormingen in de heupen of de knieën door jongere patiënten.

Dit bericht is gepost op 19 maart 2009 om 2:25 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Meer weten over een arthroscopie?
Wat is astigmatisme?