Behandeling van een liesbreuk

De liesbreuk of hernia inguinalis is een uitstulping van het buikvlies ten gevolge van een zwakke plek of opening in de buikwand. Die plek of opening wordt de breukwand genoemd. De verzwakking of opening is het gevolg van aangeboren factoren of van de uitrekking van de weefsels.

Uitrekking

Uitrekking van de weefsels kan veroorzaakt worden door dikwijls zware dingen te tillen, een toename in lichaamsgewicht, veel te hoesten of te persen. Als de druk in de buik verhoogt kan er ook meer buikinhoud in de uitstulping komen, waardoor de breuk groter wordt. De uitstulping van de liesbreuk bevindt zich in de liesstreek. Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf en kan alleen maar groter worden.

Het kan gebeuren dat de breuk beklemd geraakt. De breukinhoud zit dan vastgeklemd in de breukpoort, wat met veel pijn gepaard gaat. Een spoedoperatie is dan noodzakelijk.

Behandeling

Een arts kan de liesbreuk eenvoudig vaststellen. Omdat een liesbreuk niet vanzelf overgaat is een operatie nodig. De liesbreuk kan verholpen worden door  het buikvlies te herstellen met wat weefsel van de buikwand of een stukje kunststof. Een liesbreukoperatie is een eenvoudige ingreep die niet meer dan drie kwartier duurt. De operatie wordt uitgevoerd via een snede bij de breuk.

Complicaties en risico’s

Net als bij andere operaties, is ook de liesbreuk niet zonder risico’s. Mogelijke complicaties zijn onder meer nabloedingen, infecties en tromboses. Bij een klein aantal van de patiënten ontstaat na verloop va tijd een nieuwe breuk.  Maar al bij al is het risico op complicaties zeer klein.

Dit bericht is gepost op 19 maart 2009 om 5:33 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is astigmatisme? 
Wat is een beroerte?