Hoe moet je een steenpuist behandelen?

Een steenpuist of furunkel is een ontstoken onderhuids haarzakje dat eruit ziet als een grote, rode, harde bult. Een steenpuist is gevuld met etter en doet pijn.

Oorzaak

Een steenpuist wordt veroorzaakt door een besmetting met bacteriën (stafylokokken) van een haarzakje of talgklier. Steenpuisten ontstaan dus enkel en alleen op de plaatsen waar zich haarzakjes bevinden. Steenpuisten komen dus nooit voor op de voetzool of de handpalm. Het risico op steenpuisten wordt nog vergroot door slechte hygiëne, strakke kledij en hitte.  Steenpuisten komen dus vooral voor in de nek, op het gezicht, de borst en de billen.

Behandeling

Laat de steenpuist rijp worden. Als hij volledig rijp is, zal hij openbarsten, waarna de pus kan wegvloeien. Als je de puist eerder open knijpt of prikt, wordt de kans op verdere besmetting groter.

Als je steenpuisten in je neus of oor hebt of er verschillende dichtbij elkaar staan kun je best eens langsgaan bij de huisarts. Doe dit ook als de steenpuisten regelmatig terugkeren.

Voorkomen

Je kunt steenpuisten voorkomen door een goede lichamelijke hygiëne, door voldoende te eten en te slapen en door broeiplekken te vermijden. Als er toch een steenpuist ontstaan  is, is het risico op uitbreiding van de infectie groot.

Als de steenpuist er reeds is, is het risico voor de uitbreiding van de infectie te groot. Totdat de puist volledig doorbreekt, kun je best het gebied rond de steenpuist goed schoonmaken met water en zeep. Het rijp worden van de steenpuist kun je sneller doen verlopen door een warm kompres op het ontstoken gebied te leggen. Dat zou ook pijnstillend moeten werken. Na het openbarsten vloeit de pus weg en moet je de wonde goed schoonhouden. Op de puist en het gebied eromheen kun je povidonjoodzalf aanbrengen en het met een steriel gaasje afdekken.

Dit bericht is gepost op 18 March 2009 om 10:06 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.