Alwéér hoofdpijn: spanningshoofdpijn en wat ertegen te doen

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het is een drukkende vorm van hoofdpijn die vaak terugkeert. De hoofdpijn kan zich aan beide kanten van je hoofd manifesteren. Een aanval duurt een halfuur tot een hele week lang. Spanningshoofdpijn valt niet te verwarren met migraine.

Symptomen

De matige drukkende pijn treedt op aan beide kanten van het hoofd. De spieren van je nek, schouders en nek zijn extra gevoelig. Patiënten kunnen minder goed tegen fel licht en harde geluiden. Er kan een vermindering van de eetlust optreden. Mensen met spanningshoofdpijn kunnen hun dagelijkse activiteiten meestal voortzetten, maar voelen zich helemaal niet goed.

Oorzaak

De precieze oorzaak van spanningshoofdpijn is vaak moeilijk te achterhalen.  De hoofdpijn heeft vaak te maken met  spanningen, zowel fysieke, psychische als hormonale. Zo kan de patiënt stress hebben, maar kan de hoofdpijn ook een gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding of oververmoeidheid. Vermoed wordt dat de hoofdpijn een gevolg is van de verkramping van hoofd- en nekspieren.

Behandeling

Pijnstillers als ibuprofen en paracetamol kunnen helpen. Maar bij mensen die heel vaak medicijnen nemen om de spanningshoofdpijn te verhelpen, komt vaak een medicatieafhankelijke hoofdpijn voor. In plaats van dat de pijn verlicht wordt, verergert ze juist.

Over preventie van spanningshoofdpijn is niet veel bekend. Stretch af en toe en blijf niet de hele dag in dezelfde houding zitten. Leer een relaxatietechniek aan. Als je stress hebt, probeer dan de oorzaak te achterhalen en een oplossing ervoor te vinden.

Probeer de spanningen thuis en op het werk aan te pakken. Zoek hulp als het op psychologisch vlak niet beter gaat. Patiënten die vaak last hebben van spanningshoofdpijn zijn vaak gebaat bij antidepressiva.

Dit bericht is gepost op 16 maart 2009 om 12:40 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is slokdarmkanker?
Hoe moet je een steenpuist behandelen?