Wat is amblyopie (lui oog)?

Amblyopie is een aandoening waarbij de patiënt aan één van zijn ogen een verminderd zicht heeft. In de volksmond wordt het ook wel eens een ‘lui’ oog genoemd. Deze afwijking is op het eerste zicht niet te merken maar brengt kleine ongemakken met zich mee.

Omschrijving

Amblyopie komt het meest voor bij kinderen. Doordat beide ogen niet gelijktijdig ontwikkelen, ontstaat er eigenlijk een dubbelzicht. Maar doordat de hersenen de beelden samen brengen, zien we toch maar één ding.

Bij amblyopie beperken de hersenen het zicht van één oog en bepaalt het andere oog bijgevolg het totaalbeeld.

Indien de aandoening niet snel genoeg wordt aangepakt, kan er permanente oogschade optreden. Een probleem is dat de aandoening geen duidelijke symptomen heeft. Daarnaast kunnen de ogen van het kind ook scheel gaan staan.

Oorzaken

Scheel kijken kan bij sommige mensen leiden tot amblyopie. Doordat de hersenen één oog al het werk laat doen, gaat het andere oog zich verkeerd bewegen. Hierdoor kunnen sommige mensen scheel gaan kijken. Meestal zijn kinderen hiervan het slachtoffer maar je kan deze aandoening op alle leeftijden krijgen.
Als een kind voor beide ogen een verschillende brilsterkte nodig heeft, waardoor het met één oog vrij goed kan zien zonder bril en met het andere niet, zal het kind met de bril af vooral zijn goede oog gebruiken en het andere bijna niet en dit zich minder goed ontwikkelt.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit het corrigeren van het afgedwaalde oog. Let wel dat de behandeling best gebeurt voordat het kind 6 jaar is. Indien dit niet het geval is, is de schade meestal permanent.

De behandeling bestaat uit 3 belangrijke elementen: het zicht in beide ogen optimaliseren, de ogen zo recht mogelijk zetten en alles zo goed mogelijk maken voor een gemakkelijk gebruik van een bril of lenzen.

Er zijn voor deze behandeling 2 opties: een operatie of een correctieve bril. Met de bril kunnen kinderen onder de 6 jaar hun volledig zicht optimaliseren. Samen met een correctieve bril kan ook een ooglap gedragen worden. Hiermee kan een lui oog heel erg verbeteren op een relatief korte tijd.

Preventie

De preventie bestaat uit het testen van je kind op jonge leeftijd. Tegenwoordig zijn er verschillende goede testen om amblyopie op te sporen en scheel zien tegen te gaan. Wanneer je arts de aandoening ontdekt, kan je hem best volgende vragen stellen:

– Worden we doorverwezen naar een specialist of kan het probleem zo verholpen worden?
– Is er nu al permanente schade opgelopen?
– Wat is de oorzaak van de aandoening?
– Welke behandeling raad u aan en wat zijn de slaagkansen?
– Moeten er nog bijkomende testen worden uitgevoerd?
– Is een operatie nodig en zo ja wat is de slaagkans van deze operatie?

Dit bericht is gepost op 2 February 2009 om 11:48 am uur en is geplaatst in Ogen, overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.