Wat is een knievervanging?

Een knievervanging is een ingreep waarbij bepaalde beschadigde delen van de knie worden vervangen door nagemaakte onderdelen, deze heten protheses.
De knie is een groot scharniergewricht dat het bovenbeen met het onderbeen verbindt. De kruisbanden, die boven- en onderbeen verbinden, zorgen voor de voor- en achterwaartse stabiliteit in het kniegewricht. De zijwaartse stabiliteit wordt gewaarborgd door de collaterale banden.

De knie bestaat uit verschillende botten. De onderkant van de knie wordt gevormd door het scheenbeen en de kuitbeen. Daarnaast is er het dijbeen, dat vormt de bovenkant van de knie. Aan de voorkant wordt de knie beschermd door de knieschijf.

Redenen voor vervanging

Een knievervanging is een procedure die kan toegepast worden bij de volgende problemen:

Artrose: bij deze aandoening is er een trage gestage verslechtering van de knie. Bij artrose gaat het kraakbeen tussen het gewricht verloren. Deze aandoening komt het meeste voor bij mensen boven de 60 maar kan in uitzonderlijke gevallen ook bij jongere mensen voorkomen. Artrose veroorzaakt pijn, zwelling, kraken en stijfheid aan de knie.

Reumatoïde artritis: bij deze aandoening valt het immuunsysteem van het lichaam bepaalde delen van de knie aan. Hierdoor kunnen ontstekingen en andere ongemakken ontstaan. De ziekte begint vaak bij adolescenten en veroorzaakt pijn en stijfheid in de knie.

Post-traumatische artritis: bij deze aandoening is de knie beschadigd geraakt bij een ongeluk. Hierdoor kan je ook op lange termijn pijn ondervinden aan de knie.

Wanneer kom je in aanmerking?

Iemand kan in aanmerking komen voor totale knievervanging als hij of zij voldoet aan volgende symptomen:

- dagelijkse pijn
- de persoon niet langer werken of dagelijkse activiteiten verrichten door de hevige pijn
- grote stijfheid van de knie
- er kan niet voldoende gesteund worden op de knie
- de knie is door zwellingen misvormd en kan niet goed bewegen
- schade aan de knie door artritis

Evaluatie

Een arts zal op basis van de symptomen bepalen wat er precies dient te gebeuren. Hierbij zal hij de mogelijke bewegingen meten, die de knie kan maken, en mogelijke zwellingen of stijfheid constateren. Daarbij dienen vaak ook röntgenfoto’s gemaakt te worden. Op basis van deze gegevens bepalen de artsen wat de beste oplossing voor het probleem is.

Dit bericht is gepost op 19 januari 2009 om 9:25 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is een laparoscopie?
Wat is laryngitis?