Wat is een laparoscopie?

Nog niet zo heel lang geleden moesten mensen, die een operatie ondergingen, een hele tijd recupereren en hielden ze er een groot litteken aan over. Voor bijvoorbeeld een blindedarmoperatie was je meer dan een maand buiten strijd. Maar dit is met een laparoscopie verleden tijd. Zo’n operatie duurt minder lang. Daarnaast is de patiënt vaak de dag zelf nog thuis en binnen een week al terug in zijn normale ritme.

Omschrijving

Bij een laparoscopie volstaan enkele zeer kleine incisies, meestal rond de navel, om van hieruit de operatie te voeren met een endoscoop en trocart. In de buikholte wordt CO2 geblazen. De operatie wordt uitgevoerd met een trocart, dit is een soort priem. Er zijn vaak niet meer dan enkele kleine incisies nodig zodat de patiënt achteraf relatief weinig last heeft van de operatie. Dit is te danken aan al de kleine en lange toestellen.

Mogelijke operaties

Een laparoscopie is bij vele verschillende soorten operaties mogelijk. Het is de meest aangeraden behandeling bij: het plaatsen van een maagbandje, het opereren van een liesbreuk, een galblaasoperatie of verschillende operaties aan de darmen. Ook in de gynaecologie wordt vaak een laparoscopie toegepast. Bijvoorbeeld wanneer er een controle van de eileiders wordt uitgevoerd of bij het verwijderen van weefsel rond de baarmoeder.

Vragen voor je arts

Wanneer je dus in aanmerking komt voor een operatie, kan je best met je arts de verschillende mogelijkheden overlopen. Vergeet volgende vragen zeker niet te stellen:

- Is laparoscopie de meest aangeraden manier van opereren voor deze operatie?
- Wat zijn de voordelen van laparoscopie ten opzichte van een open operatie?
- Zijn er bijkomende risico’s bij laparoscopie?
- Moet ik volledig of plaatselijk verdoofd worden?
- Hoe wordt de operatie aangepakt?
- Blijven er na de operatie littekens of andere merktekens zichtbaar?
- Kan ik sneller revalideren door laparoscopie?

Door de nieuwste ontwikkelingen in de laparoscopie kunnen kleine ingrepen dus veel sneller en beter behandeld worden dan vroeger. Er zijn geen of weinig littekens en de revalidatie periode is aanzienlijk kleiner.

Dit bericht is gepost op 16 januari 2009 om 5:10 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Alles over een knieverstuiking
Wat is een knievervanging?