Alles over een knieverstuiking

Een verstuiking van de knie is eigenlijk een verstuiking van de ligamenten van de knie. De gradatie varieert van een lichte verrekking tot een volledige scheur in de ligamenten.

Omschrijving

Wanneer de ligamenten enkel verrekt werden, treedt er vaak een zwelling op. Na enkele dagen verdwijnt deze vanzelf. Bij schade aan de ligamenten door een kleine scheur of wanneer ze volledig afgescheurd zijn, kan je best een arts te raadplegen. Bij een volledige scheur is vaak een operatie nodig om deze aan elkaar te hechten.

Oorzaken

De meeste verstuikingen aan de ligamenten komen voor in de mediale band. Dit ligament kan verrekt worden door een klap aan de buitenkant van de knie. Bijvoorbeeld als je stil staat en plots naar voren wordt geduwd. Als je voet dan blijft staan, plooit je knie verkeerd. Dit kan pijn en zwellingen veroorzaken. Je kan best altijd een arts raadplegen om de schade te bekijken.

Er kunnen ook andere verstuikingen in de knie voorkomen ten gevolge van een verkeerde beweging of als je knie zelf een slag te verduren krijgt.

Een goede vuistregel om te bepalen of je ligamenten geraakt zijn, is de volgende: als de kant van de knie vanwaar de slag kwam pijn doet, is het vaak enkel een blauwe plek. Doet de knie van binnenuit pijn (ook aan de andere kant van de slag) dan is er vaak een ligament geraakt.

Behandeling

Wanneer iemand veel last heeft van een terugkerend probleem zoals het regelmatig verstuiken van de knie, kan een operatie volgen. Wanneer er precies tot een operatie overgegaan wordt, hangt af van verschillende factoren. Mensen die voor hun job hun knie continu nodig hebben zoals atleten, kunnen vroeger in aanmerking komen voor een operatie. Een operatie kan nodig zijn wanneer mensen hun dagelijkse handelingen niet of nauwelijks meer kunnen verrichten.

Rehabilitatie

De rehabilitatie van patiënten die net geopereerd werden, bestaat vooral uit lichte beweeg- en plooioefeningen. De kinesist zal vaak fiets- of stretchoefeningen aanraden. Deze oefeningen verstevigen de spieren, zodat de patiënt op termijn weer normaal kan lopen en sporten.

Dit bericht is gepost op 15 januari 2009 om 9:44 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is lactose-intolerantie?
Wat is een laparoscopie?