Alles over Multiple Sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. De ziekte beschadigt de myelineschede die de zenuwvezels van de hersenen en de ruggengraat beschermt. Je kunt de myelineschedel vergelijken met het omhulsel rond elektriciteitsdraden: als dat er niet was, zouden de draden makkelijk stukgaan. Als je aan MS lijdt, wordt de beschermlaag aangetast. Hierdoor zwelt hij zo hard op dat hij verbrokkelt en uiteindelijk van de zenuwvezels loskomt.

De myelineschedel verdwijnt dus stilaan maar wordt  ook vervangen door andere cellen. Die cellen worden samengesteld uit littekenweefsel dat zorgt voor verharde delen (sclerose) over de zenuwvezels. Wanneer je lichaam zenuwimpulsen verzendt, worden die hierdoor vaak vertraagd of geblokkeerd. Dat leidt tot de symptomen van multiple sclerose.

Hoe krijg je multiple sclerose?

Tot nog toe is de oorzaak van de ziekte niet achterhaald. Dokters en specialisten vermoeden dat het immuunsysteem de myelineschede zelf aantast ten gevolge van onbekende factoren. Ze vermoeden dat de genetica en omgevingsfactoren een rol spelen, maar ook dat is nog niet bevestigd. Wel is bewezen dat vrouwen een groter risico lopen om MS te krijgen dan mannen.

Symptomen

Als je lijdt aan multiple sclerose kan het zijn dat je jarenlang niets voelt en dan opeens last krijgt van een aantal symptomen. Ook is het best mogelijk dat, als de ziekte vastgesteld is, je periodes hebt waarin je weinig tot geen last ervaart en periodes waarin de ziekte weer op de voorgrond treedt. Tot de mogelijke symptomen horen onder andere een oncontroleerbaar getril, gehoor- en gezichtsverlies, gevoelloos- en duizeligheid. Ook spreekt men wel eens van wazig of dubbel zicht, moeilijkheden met stappen en coördinatie, spierkrampen, spasmen en overdreven vermoeidheid.

Diagnose

Om zeker de juiste diagnose te kunnen stellen, zullen dokters je aan neurologische en laboratorische testen onderwerpen. Die zijn nodig om andere ziektes die op multiple sclerose lijken uit te sluiten. Verder zijn ook de symptomen en je volledige medische geschiedenis van belang. Tijdens de onderzoeken zullen de artsen je reflexen en je geheugen testen. Ook zal er bloed geprikt en een MRI-scan genomen worden.

Meestal wordt MS vastgesteld rond je 30ste levensjaar. Al kan het goed zijn dat je rond je 15de al de eerste symptomen van de ziekte had.

Bestaat er een behandeling?

Helaas bestaat er tot op vandaag nog geen wondermiddel om multiple sclerose te genezen. Ook preventief kan je er weinig aan doen. Wel bestaan er verschillende medicamenten die de pijn en de symptomen verlichten of zelfs verhelpen.

Dit bericht is gepost op 5 januari 2009 om 12:11 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is Minimal Change Disease (MCD)?
Wat is laserchirurgie?