Winterkwaaltje: de griep

Jij of iemand uit je omgeving zult hem ongetwijfeld al eens gehad hebben: de griep. Van vervelende loopneus tot je slap en echt ziek voelen. Maar: wat doe je eraan? En kun je het voorkomen?

De griep

Het virus dat de griep veroorzaakt zorgt ervoor dat je je enorm zwak en moe voelt en dat je overal spierpijn krijgt. Verder kun je last krijgen van hoofdpijn, hoge koorts en een loopneus. Meestal moet je ook niezen en voel je je ellendig.

Iedereen kan in principe de griep krijgen, maar we merken dat griep vooral jonge kinderen op school treft. Griep  is geen gevaarlijke ziekte, maar soms kan een griepje overgaan in een longontsteking, wat wel erger is. Ook jonge kinderen, ouderen en mensen met een verlaagd immuunsysteem moeten de griep goed opvolgen. Meestal spreekt men van een griepepidemie omdat veel mensen rond dezelfde tijd getroffen worden door het griepvirus.

Hoe loop je het griepvirus op?

Het virus kan zich enorm snel verspreiden omdat het heel gemakkelijk op te lopen is. Als je nog maar iemands besmette lucht inademt, bestaat de kans al dat het virus in je lichaam zit. Zelfs indirect kan het virus overspringen, bijvoorbeeld als je van hetzelfde glas drinkt als iemand die griep heeft. Het virus is trouwens in staat om verschillende vormen aan te nemen waardoor het steeds anders kan terugkomen. Het virus evolueert met andere woorden steeds. Dat wil dus zeggen dat je evenzeer de griep kunt krijgen, ook al ben je er vorig jaar tegen ingeënt.

Ik heb de griep, en nu?

Een van de oudste en misschien wel beste remedies tegen de griep is rusten. Blijf een paar dagen in bed, drink voldoende en probeer zo veel mogelijk te slapen. Zoals gezegd is de griep geen gevaarlijke ziekte. Wanneer je echter meer dan drie dagen hoge koorts hebt, moeilijk kunt ademhalen of wanneer de pijn alleen maar erger wordt, moet je toch even naar de dokter gaan. Hij kan je dan eventueel iets tegen de pijn voorschrijven of iets om de koorts te doen zakken.

Kun je de griep voorkomen?

Zoals we hierboven al opgemerkt hebben, evolueert het griepvirus constant. Omdat een vaccin bestaat uit dode of verzwakte organismen van een virus, moet er steeds een nieuw vaccin aangemaakt worden met de meest recente vorm van het virus. Vaccinatie gebeurt meestal door een prikje waarbij de dokter het verzwakte virus rechtstreeks in de spieren spuit. Als je dat laat doen, ben je binnen de week immuun voor de heersende griepepidemie.

Het koude en natte weer zorgt er ook voor dat je immuunsysteem minder sterk wordt. Zeker wanneer je te lang in de kou of in de regen hebt gelopen. Als je merkt dat je immuunsysteem wat verzwakt is, blijf je best uit de buurt van plaatsen waar veel mensen komen, zoals winkelcentra, markten enzovoort. Omdat het virus zo gemakkelijk van het ene naar het andere lichaam springt, blijf je best ook uit de buurt van mensen die hevig hoesten en niezen.

Dit bericht is gepost op 3 december 2008 om 5:11 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Wat is chronische darmontsteking (IBD)?
Wat als je maar geen kinderen krijgt?