Help, ik kan niet slapen!

Slaap heb je nodig. Niet alleen om fysiek op krachten te komen, maar ook om je hersenen even rust te gunnen. Je zult misschien al wel eens gemerkt hebben dat je je minder goed kan concentreren na een woelig nachtje. Maar soms is een goede nachtrust niet zo vanzelfsprekend. We slapen allemaal wel eens een nachtje wat minder, maar wat als je iedere nacht ligt te woelen, nooit voor 3 uur in slaap kunt geraken of heel vroeg wakker bent?

Wat is slapeloosheid?

Mensen die iedere nacht wakker worden, moeite hebben met in slaap te vallen en weer ontzettend vroeg in de morgen wakker schieten kunnen daar overdag last van hebben. Het slaapprobleem noemt men ook wel ‘slapeloosheid’. Maar het ene slaapprobleem is het andere niet. Zo bestaat er slapeloosheid van voorbijgaande aard die voornamelijk te wijten is aan zaken die je normale slaappatroon doorbreken. Daarbij denken we aan slapen in een andere omgeving (hotel bijvoorbeeld) of tijdens het reizen. Een ander soort is  slapeloosheid korte termijndie veroorzaakt wordt door stress bijvoorbeeld. Tot slot is er de chronische slapeloosheid die soms maanden kan aanslepen en waar verschillende oorzaken aan de basis liggen.

Waarom slaap je zo slecht?

Hier zijn verschillende redenen voor te vinden die bij iedereen anders kunnen zijn:

– stress door financiële, persoonlijke, huwelijksproblemen…
– andere of slechte slaapomgeving (veel lawaai, licht…)
– medicatie
– biologische factoren (bij het ouder worden slaap je minder vast)
– slechte levensstijl (te veel cafeïne, roken, drugs…)

Diagnose

Als je bij jezelf vaststelt dat je moeilijkheden hebt met slapen meld je dat best even aan de dokter. De kans is echter klein dat hij een slaaponderzoek voorstelt. Dat soort onderzoeken bevestigt vaak alleen wat de patiënt zegt, namelijk dat je een slaapstoornis hebt. Vaak zal je in die situatie voorgesteld worden om een slaapdagboek bij te houden. Hierin noteer je onder andere hoe laat je gaat slapen, hoe lang het ongeveer duurde vooraleer je in slaap viel, hoe vaak je wakker werd tijdens de nacht enzovoort. Op basis van het dagboek en je medische geschiedenis zal de dokter zijn diagnose baseren.

Wat doe je eraan?

Er bestaan methodes om zonder medicatie terug een gezonde nachtrust te krijgen. Het zijn hulpmiddeltjes die mensen met slaapproblemen helpen om terug te leren slapen.

Het gaat dan om onder andere:

– geen inspanningen te doen vlak voor het slapengaan
– geen cafeïnehoudende dranken te drinken voor het naar bed gaan
– een vast slaapritme creëren en rond hetzelfde uur te gaan slapen
– overdag geen dutjes te doen
– zo min mogelijk licht en geluid de kamer te laten binnendringen

Als geen van bovenstaande tips helpen, kan de dokter je ook medicatie voorschrijven. Neem nooit op eigen houtje zomaar iets in maar vraag advies aan je arts of apotheker.

Dit bericht is gepost op 3 December 2008 om 10:30 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.